Friendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
Hem MILJÖ Friendly Building nominerat till innovationspriset E-prize

Friendly Building nominerat till innovationspriset E-prize

Publicerat av: Redaktionen

När årets upplaga av den prestigefyllda utmärkelsen E-prize ska delas ut till de företag som har de bästa energiinnovationerna, finns Friendly Building med bland de nio nominerade.

Företaget är nominerat i kategorin Energieffektivisering för sitt nytänkande sätt att bygga väldesignade passivhus – hus som förbrukar omkring 70 procent mindre energi än dagens byggnorm.

E-prize är ett samarbete mellan E.ON och Veckans Affärer. Det är Sveriges ledande energipris i näringslivet och delas i år ut för 11:e året i rad till Sveriges mest innovativa energilösningar i kategorierna Förnybart, Energieffektivisering och Hållbara transporter.

Friendly Building nominerat till innovationspriset E-prize

Friendly Buildings unika kombination av passivhusteknik, industriell produktion och god arkitektur ger inte bara avsevärt mycket lägre energiförbrukning och driftkostnad, utan också högre kvalitet till samma eller lägre byggkostnad. Företagets nytänkande arbetssätt är nominerat till E-prize med motiveringen ”Har utvecklat en metod att alltid bygga energismarta passivhus, vare sig kunden efterfrågar det eller ej.”

Framtidens klimatsmarta byggande

Ingrid Westman, Friendly Buildings vd och grundare, beskriver företagets produktionsmetod som framtidens klimatsmarta byggande. Hon menar att klimatkrisen är akut och att alla olika branscher behöver agera, inte minst bygg- och fastighetssektorn:

-I Sverige står byggnader för ungefär 30 procent av energianvändningen. Våra hus förbrukar ungefär 70 procent mindre energi för sin uppvärmning jämfört med dagens byggnorm. Här finns enorma mängder energi att spara, så det behöver byggas och skapas många fler passivhus framöver – både av oss och andra. Det är också därför vi använder passivhusteknik i alla våra projekt, även när kunden inte har beställt det, vilket motiveringen till årets E-prize har fångat upp, berättar Ingrid.

Gamla missuppfattningar lever fortfarande

Många svenskar lever i tron att passivhus är dyra, ger ett dåligt inomhusklimat och ser trista ut, även om de är bra för att spara energi. Den bilden stämmer inte alls, enligt Ingrid Westman. Om man bygger husen på rätt sätt och med god arkitektur får man bara fördelar.

-Inomhusklimatet blir faktiskt bättre i ett passivhus än i konventionellt byggda hus. Med tanke på att byggkostnaden med vår metod blir lägre eller jämförbar, samtidigt som vi håller hög nivå på design och utformning, så borde alla nya hus vara passivhus och alla ombyggnader av äldre hus göras med passivhusteknik. Att spara energi ger sällan några tidningsrubriker, men det är en av de allra viktigaste nycklarna för att vi ska nå klimatmålen. Därför är jag enormt glad över vår nominering till E-prize!

Passivhus blir plusenergihus med solceller

Friendly Building bygger idag enbart nya passivhus och fokuserar på förskolor, skolor, äldreboenden, hotell och flerbostadshus. Med solceller från systerföretaget Friendly Power kan dessa byggnader i många fall till och med bli så kallade plusenergihus, det vill säga hus som producerar mer energi än vad som behövs för byggnadens uppvärmning. Den extra energin kan då användas som hushållsel, för att ladda en elbil eller säljas på marknaden.

Läs mer om årets E-prize och de andra nominerade företagen

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>