Hållbara småföretag tävlar i december
Hem GRÖN EKONOMI Hållbara småföretag tävlar i december

Hållbara småföretag tävlar i december

Publicerat av: Redaktionen

Sysavs vision är att bidra till att skapa världens mest hållbara region, och det är inget man gör ensam.

Hållbart företagande är en viktig del i samhället. Därför instiftar Sysav tillsammans med Nyföretagarcentrum Öresund ett hållbarhetspris för småföretagare i regionen. 

Skåne som region sjuder av företagande, och för den som vill ha hjälp att starta eget finns rådgivning att få. Nyföretagarcentrum hjälper företag i 12 skånska kommuner att starta upp.

För att uppmärksamma vikten av hållbara affärsmodeller instiftar Sysav tillsammans med Nyföretagarcentrum Öresund ett pris för hållbarhet. Vinnaren får 15 000 kronor.

– Vi ser en stark trend där hållbarhet står alltmer i fokus hos våra nyföretagare vilket vi tycker är oerhört positivt och glädjande. Det handlar om allt från små förändringar i vardagsbeteendet hos företagaren till drivkraften bakom varför han eller hon vill starta företaget där syftet och själva affärsidén är att på riktigt göra skillnad. Nu får vi genom samarbetet möjlighet att uppmärksamma många olika goda initiativ, och också visa att det finns ett flertal perspektiv på hållbarhet – alla kan vi göra något för att bidra, säger Anne Abraham Marbrandt, vd för Nyföretagarcentrum Öresund.

VIntagemode, glass av räddad frukt och halmsugrör bland kandidaterna 

Hållbara småföretag tävlar i december

Från vänster: Déjà Vu Design, Folkets Pops, RawStraw.

Hittills har 11 nomineringar till priset presenterats. Bland dessa finns Déjà Vu Design, som drivs av Maria Pihlblad. Ur nomineringstexten ”grundvärderingarna för Maria som företagare och privatperson är hållbarhet och återbruk. Genom sina olika projekt- stora som små, visar hon om och om igen att kombinationen miljömedvetenhet och skönhet plus ett visst mått av glamour är fullt möjlig.”

En annan kandidat adresserar problemet med matsvinn. Michelle Saunders driver Folkets Pops, och gör sorbetglasspinnar av överbliven frukt. Sorbetpinnarna säljs från pop-cykeln samt några återförsäljare i Malmöområdet – alla leveranser sker med cykel. Folkets Pops är medgrundare till Pedallers Kitchen Matkollektiv för att främja matcyklar och hållbar lokal mat i Malmö stad.

RawStraw började som ett prisbelönt UF-företag med idén om att göra hållbara sugrör av halm istället för plast. De nominerade är trion Josephine Daly Tempelaar, Elise Lindow och Anna von Gross, som siktar på att revolutionera sugrörsindustrin, ett strå i taget.

Samtliga kandidater finns på Nyföretagarcentrums LinkedIn-sida.

Sysav gillar hållbart företagande 

Sysav sponsrar Nyföretagarcentrum Öresund, och är även guldpartner för Ung Företagsamhet i Skåne. Varje år kommer många företag på studiebesök till Sysav för att inspireras och se hur återvinning går till i praktiken.

Kriterier för hållbarhetspriset 

  • Företaget bidrar till ekologisk eller social hållbarhet, det vill säga minskat råvaruuttag, lägre klimatpåverkan, längre livslängd för produkter eller material, ökad återanvändning, ökad biologisk mångfald, bättre hälsa, demokrati eller på annat sätt gynnar ett hållbart samhälle.
  • Företaget ska vara max tre år gammalt och den nominerade kandidaten i företaget ska ha tagit del av NyföretagarCentrum Öresunds rådgivning under uppstarten.

Jury

Representanter från Sysav och Nyföretagarcentrum Öresund.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>