Hållbarhet – inte bara för att vi måste, utan också för att vi kan!
Inom IT-branschen har vi lagt mycket krut på att utveckla nya banbrytande produkter som förenklar för användarna, lösningar som gör att vi kan kommunicera och interagera bättre över hela världen samt innovation som gör våra liv lite roligare. Gott så! Det är dock ett område som är på väg att bli lika viktigt som de övriga tre, nämligen hållbarhet. Anledningen till att vi på Lenovo intensifierat vårt hållbarhetsarbete är såklart att våra kunder efterfrågar det och för att det är rätt sak att göra för världen, men också för att vi kan!
Enklare att förbättra vår egen produktion
Till skillnad från många andra IT- och teknikföretag kontrollerar vi majoriteten av vår tillverkning själva. Över 60 procent av vår produktion sker i fabriker ägda eller drivna av Lenovo. Det gör att vi kan ha större fokus på och högre mål för vårt hållbarhetsarbete. Jag ska inte trötta er med att gå igenom allt vi har i planen, men vill ändå lyfta fram några initiativ, som jag tycker står ut.
Många av våra produkter kräver en förpackning för att vi ska kunna garantera att de är intakta när de når kunden. Vi har under de senaste åren i allt större utsträckning börjat använda förpackningar gjorda av bambu och sockerrörsfiber. Materialet är inte bara 100 procent biologiskt nedbrytbart, utan gör också förpackningarna lättare. Då dessa material också har god hållbarhet kan vi göra förpackningarna mindre varpå vi kan packa fler produkter på varje pall. I många fall kan vi öka palltätheten med 33 procent, vilket såklart minskar antalet transporter. Förpackningarnas lägre vikt i kombinationer med konstruktionsförbättringarna har gjort att vi fått en effektivitetsförbättring på 6,7 procent för CO2-utsläpp. Sedan 2008 har vi på Lenovo totalt eliminerat 2 750 ton förpackningsmaterial och bara under vårt förra finansiella år minskade vi förpackningsförbrukningen med 250 ton.
Vilket flyt med vätskekylning
Vi jobbar också på flera innovativa lösningar för servrar och datacenter, där vi experimenterat med vätskekylning. I och med att kapaciteten hos servrarna ökar stiger ofta också kylbehoven. Vätskekylning är väldigt intressant. Denna kylteknik kräver mer infrastruktur än vad traditionell luftkylning gör, men våra tester visar att vätskekylning är konkurrenskraftigt inte bara där utrymmet är begränsat, så att serverracken måste stå tätt, och där elen är väldigt dyr. För att ge ett exempel uppskattar vi att ett rack med vår vattenkylda server, ThinkSystem SD650, är ungefär sju procent dyrare än ett rack med jämförbara luftkylda servrar. På ett år har den kostnaden tjänats in på lägre energiförbrukning (beroende på elkostnaderna, så klart) och dessutom minskat utsläppen av växthusgaser.
Vi har också tittat på vätskebaserad kylning i datacenter. Där har vi bland annat tagit fram en värmeväxlare som fungerar ungefär som en kylare på en vanlig bil. Värmeväxlaren absorberar värme som genereras från traditionella luftkylda system. Dessutom har vi en hybridkylningsteknik, som blandar luft- och vätskekylning, där en kylfläns som med hjälp av ett flytande medium förflyttar värmen från en del av systemet till en annan så att luftkylningen kan göras effektivare. Allt detta sparar både energi, pengar och potentiella växthusgasutsläpp.
Förnyelsebar energi
I våra fabriker driver vi flera ambitiösa projekt för att installera lokala förnyelsebara energikällor där det är möjligt. I vår anläggning i Beijing och Huiyang har vi installerat anläggningar för solvärmning av vatten och i anläggningarna i Shaghai och Hefei har vi installerat system för solenergiproduktion. Den totala kapaciteten i dessa projekt tillsammans är över fem MW. Systemen resulterar också i en uppskattad minskning av koldioxidutsläppen med över 5000 ton per år. Näst på tur står vårt utvecklingscenter i Morrisville, USA, fas två av installationen i Hefei, Kina, och eventuellt ett projekt för vår anläggning i Wuhan i Kina. Dessa tre projekt kommer potentiellt att kunna ha en kapacitet på nära 15 MW, vilket är en bra bit på vägen mot vårt mål att producera 30 MW förnyelsebar energi globalt 2020.
Många initiativ på bred front
Vi jobbar självklart med många andra områden, som att utöka vår verksamhet för att stödja statliga och icke-statliga verksamheter som hanterar de komplicerade frågorna kring konfliktmineraler (tenn, volfram, tantal och guld är de fyra vanligaste konfliktmineralerna), förbättra våra och våra leverantörers ansvar inom korruptionsbekämpning och socialt ansvar, samt att se över hela vår försörjningskedja. Där ingår bland annat att öka användningen av tågtransporter. Vårt förra finansiella år skickade vi drygt 400 containrar per kvartal med tåg från Kina till Europa, vilket är en ökning med 91 procent jämfört med året innan.
Det finns mycket att göra, men det är också mycket som går att göra. För dig som är intresserad av mer detaljer i vårt hållbarhetsarbete kan jag med varm hand rekommendera vår hållbarhetsrapport Making a difference.
Carl Nauclér, Country Manager Lenovo Sweden