Kommuner världen över är viktiga aktörer i arbetet att bekämpa klimatförändringarna och göra samhällen klimatsäkra i framtiden. Världsnaturfonden (WWF) utmanar därför alla kommuner i Sverige att ta ledarskap för en snabbare omställning för att minska klimatutsläppen och Härnösands kommun antar utmaningen!
Inför årets Earth Hour har WWF valt ut 12 utmaningar som kommuner kan göra för miljön och klimatets skull. Målet är att över 100 kommuner ska påbörja arbetet med utmaningarna. Här är Härnösands kommun redan på gång och har redan genomfört flera av utmaningarna.
2007 grundade WWF Earth Hour som en enkel symbolhandling för klimatet. I dag är det världens största klimatmanifestation med miljontals deltagare över hela jorden.
Vad Härnösands kommun gör
Härnösands kommun släcker även ner för Earth Hour i år och sätter ljus på att lösa klimatkrisen och biologisk mångfald genom att presentera vilka utmaningar Härnösands kommun antar. Nomineringen till Härnösands Hållbarhetspris 2020 öppnas också upp.
Härnösands kommun kan redan idag bocka av fyra av de 12 utmaningarna som WWF ställt:
- krav på bilar till fordonsflottan med övergripande inriktning att fordonens drivmedel ska vara förnybara, lokalproducerade och kretsloppsfrämjande
- bidra till utbyggnaden av infrastruktur för både laddbara bilar och gasbilar
- infört resepolicy som förespråkar tåget framför flyget
- låta gräsmattor och ängsmarker blomma
– I Härnösands kommun gör vi många bra saker redan inom våra förvaltningar och kommunala bolag och jag ser en stor drivkraft och vilja att göra mycket mer inom hela kommunkoncernen, både bland tjänstepersoner och förtroendevalda. Ett fortsatt gott samarbete och gemensam kraft är nyckeln till hur väl vi kommer att lyckas, säger Daniel Johannsson, hållbarhetsstrateg Härnösands kommun.
Härnösands kommun vill mer
Arbetet med en del av de andra utmaningarna är redan påbörjade vilket gör det lättare att anta fler utmaningar. Exempelvis jobbar kommunen aktivt för att minska klimatpåverkan från skolmaten. Kommunen arbetar med att restaurera våtmarker i anslutning till Gerestabäcken och minska vandringshinder i vattendraget. Det pågår ett arbete med framtagande av en ny översiktsplan för Härnösands kommun. I den skapar vi förutsättningar för användning av både mark och vatten, där kust, havsområde och koppling till grannkommuner ska ingå.
– Det är viktigt att vi klarar av att ha en långsiktighet och en förmåga att planera trots oroliga tider i samhället, som just nu med coronaviruset. Att skapa förutsättningar för ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle har aldrig varit viktigare än just nu, säger Lars Liljedahl, kommundirektör Härnösands kommun.
Med det som bakgrund antar Härnösands kommun utmaningarna att ta fram en kommunal kusthavsplan inom arbetet med översiktsplanen. Samt utmaningen att sätta upp mål för att minska klimatutsläpp ur ett konsumtionsperspektiv inom ramen att se över Härnösands kommuns klimatplan. Kommunen kommer även undersöka möjligheten att ta sig an fler utmaningar i samband med att Härnösands kommuns klimatplan ses över innan året är slut.
– Vi behöver både planera och agera för att på alla sätt mildra de omedelbara konsekvenserna av Coronapandemin och samtidigt behöver vi ha blicken riktad mot framtiden så att det vi gör idag också bidrar till en hållbar morgondag, säger Lars Liljedahl.