Hem MILJÖ Hjälp oss att värna om våra vatten

Hjälp oss att värna om våra vatten

Publicerat av: Redaktionen

Hjälp oss att värna om våra vatten 3

Under vecka 46–47 kör kommunen en kampanj med fokus på att värna om våra vatten. För att hålla våra vattendrag och sjöar fria från kemikalier och föroreningar uppmanar vi Karlstadsborna att spola rätt.

Runt om i Karlstad kan du under vecka 46–47 se storbildstavlor med tema spola rätt. Det är bara kiss, bajs och toalettpapper som ska spolas ned, men tonvis med skräp spolas ned i avloppet i Karlstad varje år.

– Vi vill få Karlstadsborna att tänka till på vad de spolar ner. Hur de agerar är ett viktigt bidrag i att få till ett fungerande kretslopp. Vattendragen ska hållas fria från kemikalier och föroreningar. Tillsammans värnar vi om våra vatten, säger Veronica Adrian, enhetschef på Avloppsenheten inom VA-avdelningen.

Det viktigaste reningssteget är hos dig

På reningsverken renas avloppsvattnet från skräp, organiskt material, kväve och fosfor. Ett viktigt reningssteg i reningsverket är den mekaniska reningen, som sker i rensgaller eller renssilar. Rensgallren fångar upp fast material, toalettpapper och skräp. Men det allra viktigaste reningssteget börjar redan hemma hos Karlstadsbon.

– Rensgallren slits onödigt hårt när vi får in saker som inte hör hemma i avloppet. Bomullspinnar, tamponger och tandtråd kan sätta igen och orsaka stopp i våra pumpar. Stoppen i pumparna kan leda till att orenat vatten rinner ut till våra vattendrag eller orsakar källaröversvämning hos någon. Vi kan spara mycket tid, pengar, energi och påverkan på miljön om bara rätt saker spolas ner i avloppet, fortsätter Veronica Adrian.

Tack till alla som inte spolar ner miljögifter

Snus, mediciner och färg är exempel på sådant som innehåller miljöfarliga ämnen. Reningsverken kan inte ta hand om det, utan miljöfarliga ämnen följer med ut i naturen och våra vattendrag. Reningsprocessen är effektiv men reningsverket är inte byggt för att rena bort miljöfarliga ämnen. De ämnena kan därför följa med ut i våra vattendrag eller hamna i slammet, som sedan sprids på åkrarna som gödningsmedel.

– Släng skräpet i papperskorgen istället och ta miljöfarliga ämnen till en återvinningscentral. Gamla mediciner kan du lämna in på ett apotek. Ett stort tack till dig som spolar rätt. Genom att tänka på vad du spolar ner i avloppet bidrar du till en renare miljö, renare vatten och att kostnaden för vattenreningen minskar, säger Veronica Adrian.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>