Hur ska alternativt bli mainstream? Möt nordiska miljöinnovatörer
Hem MILJÖ Hur ska alternativt bli mainstream? Möt nordiska miljöinnovatörer

Hur ska alternativt bli mainstream? Möt nordiska miljöinnovatörer

Publicerat av: Redaktionen

Temat för Nordiska rådets miljöpris i år är Initiativ som främjar hållbar konsumtion och produktion .

Möt och inspireras av några av de nominerade, som Bára Hólmgeirsdóttir, AFTUR,  som jobbat i 20 år med slow fashion, och bland annat gjort kläder till Björk, och kvinnorna bakom företaget, GRIM, som har startat en fulhetsrevolution för att stoppa matsvinnet. 

Hur ska alternativt bli mainstream? Möt nordiska miljöinnovatörer

Nordiska rådet delar ut priser inom film, litteratur, musik och miljö. Inför avgörandet vilka som får ta emot priserna finns det möjlighet att möta flera av de nominerade på Best of Norden – festivalen som lyfter Nordiska rådets priser och nordisk kultur. Festivalen hålls på Filmhuset på Gärdet i Stockholm. 27-28/10

De nominerade till miljöpriset möts i ett samtal där det också finns utrymme för dialog med publiken.
Samtalet sker 28/10 16:00-17:00, Fri entré – förboka gärna  för garanterad plats

I panelen finns:
Bára Hólmgeirsdóttir, AFTUR:

AFTUR (Island) reser till textilsorteringsanläggningar i Europa tillsammans med lokala second hand-butiker. De tar hand om kläderna från den sista restkategorin. De som innehåller omoderna eller slitna kläder som man inte räknar med att kunna sälja och använder som råmaterial i sina kollektioner.

Carolin Stefanie Johanna Schiemer och Petra Karoliina Kaukua GRIM: (Danmark)

GRIM Säljer de fula (danska ’grim’ = ful) grönsakerna och frukterna som ratas i livsmedelsbutikerna till  privata konsumenter och företag. De vill visa vägen mot en fulhetsrevolution där vi inte slösar på jordens resurser genom att rata mat bara för att den inte är vacker.

Merve Güngör EKOenergy (Finland)
EKOenergy är ett internationellt, icke-vinstdrivande miljömärke som lanserats av Finlands naturskyddsförbund och ett nätverk av internationella miljöorganisationer. Miljömärkningen hjälper konsumenter och företag att välja energi som är 100 % förnybar och skyddar den biologiska mångfalden.

Giiti Mikael Titussen Plastic, Not So Fantastic(Grönland)

Plastic, Not So Fantastic som startat folkrörelse om plast och negativa konsekvenser för miljön (Grönland) @plastic not so fantastic har på ett lättillgängligt och innovativt sätt visat hur man via sociala medier kan starta en folkrörelse genom att främja kunskapen särskilt om plastens negativa inverkan på natur och miljö. Insatsen förstärks i den sociala gemenskapen genom att man delar med sig av kunskap och tips om alternativa möjligheter för i synnerhet plastanvändning.

Robert Jansson Emmaus Åland 
I Emmaus butiker säljs återbruksvaror,  leksaker, elektronik, kläder med mera.  verkstaden redesignas varor som får nytt liv. I  restaurangen görs vegetarisk klimatsmart mat på matsvinn från lokala affärer. Köksavfallet omvaldas till jord för Emmaus stadsodling.

Välkommen att lyssna på och träffa nytänkarna som är nominerade till Nordiska rådets miljöpris. Det kommer också finnas tid att själv ställa frågor och tala direkt med dem.

28/10 16:00-17:00 Filmhuset Gärdet
Fri entré

Gratis filmer! 

Före och efter samtalet finns möjlighet att ta del av andra inslag på festivalen:
Film: Norge
Klockan 13:00  Blind Spot – en djupt berörande berättelse om en mors kamp för att förstå sin tonåriga dotters psykiska  sjukdom. Nominerad till Nordiska rådets filmpris, regisserad av Tuva Novotny.
FIlm:Danmark
18:20 Hjärter Dam – om förbjuden kärlek mellan styvson och pappas nya kvinna Anne (spelad av Trine Dyrholm)

För fullständigt program gå in på www.bestofnorden.se 

Fotnot: Greta Thunberg är också nominerad till Nordiska rådets miljöpris liksom Guðrun & Guðrun, som har moderniserat en klassisk nordisk naturprodukt – den stickade tröjan. De har inte möjlighet att närvara.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>