Insamlingssystemet för kommuner som växer inom hållbarhet
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Insamlingssystemet för kommuner som växer inom hållbarhet

Insamlingssystemet för kommuner som växer inom hållbarhet

Publicerat av: Redaktionen

– Vi vill gärna att kommunerna också väger in vårt tvåfack Decem-system när de utvärderar alternativen för en hållbar– och fastighetsnära insamling vid villor.

Låg uppstartskostnad och stor flexibilitet är bara några av fördelarna, säger Martin Brandsvig, försäljningschef för Sulo produkter i Norden där San Sac ingår.

Utökad fastighetsnära insamling vid villor behöver inte innebära höga uppstartskostnader och fastlåsning i oflexibla system. Med Decem – tvåfacksystemet från San Sac som i standardutförande bygger på vanliga 240-literskärl med flyttbar mellanvägg – funkar det utmärkt att börja med ett kärl och sedan bygga på med fler i takt med att behovet av ytterligare fraktioner växer.

Insamlingssystemet för kommuner som växer inom hållbarhet

Martin Brandsvig, försäljningschef för Sulo produkter i Norden där San Sac ingår.

”Decem” betyder tio på latin och namnet signalerar vår målbild vad gäller antalet insamlade fraktioner som kan varieras på många olika sätt vid fastighetsnära insamling. Utgångspunkten är ett tvåfackskärl på 240 liter men det kan också vara ett delat 260- eller 370-kärl. Decem är en ”öppen plattform” som öppnar för kreativitet och ger möjlighet till anpassning till lokala förutsättningar, förklarar Martin Brandsvig.

Decem passar lika bra för alla typer av standardsopbilar; tvåaxlade eller treaxlade bilar, baklastare respektive sidlastare. Det innebär att systemet är lika lämpligt över i hela landet, oavsett vägarnas skick eller klimatförhållanden. 240-kärlens vikt underlättar hanteringen i snö, jämfört med större större och tyngre kärl.

– Allt fler kommuner har fått upp ögonen för Decem, säger Martin Brandsvig.

Butterflylock ett tillval

Ett extra plus är att kärlen kan utrustas med butterfly-locken som öppnas och stängs automatiskt, och öppnar för möjligheter med sidlastare. För bilar med traditionella baklastare fungerar kärlen precis lika bra med vanliga standardlock.

Flexibiliteten och enkel hantering innebär dessutom lägre uppstartskostnader och lägre driftkostnader jämfört med andra system. Det visar nya siffror från IVL som gjort kostnadsjämförelser mellan Decem och alternativa system på marknaden, säger Martin Brandsvig.

Allt fler kommuner utvärderar Decem för fastighetsnära insamling vid villor. En del har redan tagit steget, exempelvis Lycksele som nyligen anskaffat 4 000 kärl från San Sac. Karlstad, som sedan mer än tio år använder tvåfackskärl för rest- och matavfall, erbjuder nu också villor ett tvåfack 240-literskärl för plast och pappersförpackningar.

Danmark som kommit längre än Sverige på fastighetsnära insamling är ett bra bevis på att detta verkligen fungerar. Där använder man i huvudsak tvåfackskärl i 240-litersutförande sedan många år tillbaka, berättar Martin Brandsvig.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>