International E-waste Day – Lämna in din gamla mobil för återvinning
Hem MILJÖ International E-waste Day – Lämna in din uttjänta hemelektronik för återvinning

International E-waste Day – Lämna in din uttjänta hemelektronik för återvinning

Publicerat av: Redaktionen

I samband med International E-waste Day ordnar Elgiganten en insamlingskampanj av mobiler och annan hemelektronik.’

I utvalda butiker bjuds det på kaffe och information om återanvänd hemelektronik kommer delas ut.

–  Vi vill göra det så enkelt som möjligt för alla att återvinna sin uttjänta hemelektronik och göra hållbara val. Vi hoppas att så många som möjligt passar på att återvinna sin uttjänta hemelektronik, antingen idag eller under helgen, säger Andreas Helgesson, varuhuschef för Elgiganten i Trollhättan.

Idag är det international E-waste day vilket kommer uppmärksammar Elgiganten genom att ordna en insamlingskampanj. Under dagen bjuds det på kaffe i utvalda butiker och det kommer också finnas information om hur man bäst återvinner hemelektronik. Om man inte har möjlighet att komma den 14 oktober, är man alltid välkommen att komma en annan gång. På Elgiganten kan man alltid lämna in sin hemelektronik för återvinning helt kostnadsfritt.

–  Elgiganten tar emot uttjänt hemelektronik i alla butiker och varuhus helt kostnadsfritt. Eftersom  mobiltelefoner innehåller känsliga data upplever många det jobbigare att lämna ifrån sig sin gamla mobiltelefon än andra hemelektroniksprodukter började vi på Elgiganten erbjuda säker insamling speciellt anpassad för känslig data, Andreas Helgesson, varuhuschef för Elgiganten i Trollhättan.

International E-waste Day – Lämna in din gamla mobil för återvinning

Genom att återvinna en gammal mobil är man med och bidrar till en bättre morgondag. Att återvinna en mobil innebär att man besparar jorden på koldioxidkrävande utvinning av en mängd mineraler som kobolt, kisel, kadmium och aluminium. En rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet kom 2019 fram till att återvinning av 1 kg mobiltelefoner besparar klimatet på motsvarande 3 320 km bilkörning. Trots detta är många obenägna att göra sig av med sina gamla mobiler.

Människor har på några få år fått en ökad medvetenhet om vikten av att skydda sin privata data. För att alla ska känna sig trygga och för att möjliggöra en ökad insamling av elektronik har Elgiganten tillsammans med återvinningsföretaget Recipo utvecklat den säkra insamlingscontainern Secure Collect.

När en Secure Collect-container är full tas den om hand av auktoriserad personal som ser till att allt sker på ett säkert sätt. All lagrad information raderas med samma metod som SÄPO använder – vilket säkerställer att ingen privat data riskerar att hamna i fel händer. När all information är permanent raderad avgörs om produkten kan återbrukas eller plockas isär, så att alla mineraler och råmaterial kan återvinnas.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>