Bring och Einride elektrifierar linjetrafiken – ska minska utsläppen med 78 procent
Hem TRANSPORT Bring och Einride samarbetar för att ska minska utsläppen med 78 procent

Bring och Einride samarbetar för att ska minska utsläppen med 78 procent

Publicerat av: Redaktionen

Bring ingår stort samarbete med techbolaget Einride.

Det nya samarbetet innebär att Bring blir bland de första i Sverige med att ställa om till el i sin linjetrafik, vilket väntas minska koldioxidutsläppen med 78 procent jämfört med att köra samma sträcka med HVO.

Samarbetet innefattar implementering av hela Einrides plattform inklusive transport med sex smarta ellastbilar, som kommer trafikera bland annat Stockholm, Göteborg och Jönköping med start i början av nästa år. Satsningen är en del av Brings ambition att leverera helt fossilfritt till 2025.

– Det här samarbetet gör oss till bland de första i Sverige att elektrifiera vår linjetrafik mellan de största städerna. Om allt faller väl ut kommer vi att elektrifiera en stor del av vår verksamhet och minska våra utsläpp avsevärt, säger Hanna Jonasson, nordisk Operations Director på Bring.

– Det här är en del av vårt elektrifieringslöfte och miljardsatsning för att driva på Sveriges omställning till mer hållbara transporter. Det är också ett första steg i ett långsiktigt innovationssamarbete med ett bolag som liksom vi sätter hållbarhet och affärsnytta främst. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Bring för att hjälpa dem nå sina hållbarhetsmål och framtidssäkra verksamheten genom digitalisering, elektrifiering och automatisering, säger Jonas Hernlund, kommersiell chef på Einride.

Samarbetet väntas ge Bring en koldioxidbesparing på 78 procent på dessa sträckor. Beräkningen är baserad på att elbilarna ersätter lastbilar som idag går samma sträckor på HVO.

Bring och Einride elektrifierar linjetrafiken – ska minska utsläppen med 78 procent

Om lösningen
De sex intelligenta ellastbilarna med släp är uppkopplade mot Einrides plattform för planering och effektivisering av rutter, energiåtgång och kostnad. Om man räknar från tillverkningen av bilarna och den besparing som görs dagligen, kommer Bring nå break even i CO2-utsläpp efter elva månader.

Om Einride
Einride är ett svenskt teknikföretag som utvecklar och tillhandahåller fraktlösningar baserade på elektriska, autonoma fordon, vilket leder övergången mot hållbara transporter. Einride grundades 2016 av Robert Falck, Linnéa Kornehed och Filip Lilja och är första företaget i världen som kört en autonomt, elektriskt lastbil på en allmän väg, i kommersiellt syfte, med sin banbrytande Pod. Idag driver Einride Europas största flotta av elektriska lastbilar med multinationella partners.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>