Mobilitet och motorsport – KAK och Svensk Bilsport startar samarbete om hållbarhetsfrågor
Hem TRANSPORT KAK och Svensk Bilsport startar samarbete om hållbarhetsfrågor

KAK och Svensk Bilsport startar samarbete om hållbarhetsfrågor

Publicerat av: Redaktionen

Svensk Bilsport och Kungliga Automobil Klubben, KAK, etablerar ett samarbete kring miljö- och hållbarhetsfrågor.

Båda klubbarna är medlemmar i FIA; Svensk Bilsport inom sport och KAK inom mobility.

Miljö- och hållbarhetsfrågorna står högt på båda organisationernas agenda och det finns många möjligheter att utbyta erfarenheter och utveckla respektive organisations miljöpolicy, inte minst inför de teknikskiften som bilismen nu befinner sig i.

– I bilsporten utvecklas och testas den senaste tekniken. Det handlar om lätta och hållbara material, energieffektivitet och nu även elektrifiering. Bilismen i stort har mycket att lära av bilsporten och fler behöver förstå hur viktig sporten är för bilens utveckling. Genom ett tätare samarbete våra klubbar emellan kan vi snabbare nå framgångsrika resultat inom det miljö- och hållbarhetsarbete som våra båda klubbar brinner för. Vi delar redan vår passion för bilar och därför är det ett naturligt steg att även samverka kring de viktiga hållbarhetsfrågorna, säger Anders Ydstedt, ordförande i KAKs expertråd.

– Bilen är i förändring. Nya fossilfria bränslen kommer. Vi har elektrifiering och digitaliseringen som förändrar bilen. Morgondagens bil kommer att vara tystare, utsläppsfri och säkrare. Bilens och bilismens utveckling påverkar sporten som rekryteringsbas för engagerade på olika nivåer, med allt från förare och mekaniker till funktionärer och publik. Vi inom sporten har därför ett stort intresse av att samarbeta mer med entusiastklubbar som KAK för att tillsammans kunna förbättra bilismens hållbarhet. Vi hoppas samtidigt bidra till att öka intresset för bilens viktiga roll inom både sport och samhälle, säger Anna Nordkvist Generalsekreterare för Svensk Bilsport och FIA Vice President Sport Europe.

Mobilitet och motorsport – KAK och Svensk Bilsport startar samarbete om hållbarhetsfrågor

Anna Nordkvist Generalsekreterare för Svensk Bilsport och FIA Vice President Sport Europe och Anders Ydstedt, ordförande i KAKs expertråd.

Inom FIA finns en uttalad ambition att öka samverkan mellan dess båda grenar sport och mobility. Detta samarbete mellan Svensk Bilsport och KAK stämmer väl in i denna strategi. Tillsammans kan klubbarna öka förståelsen och intresset för det arbete som nu sker både kring hållbarare bilism och motorsport. Ett arbete för framtiden som alla parter vinner på.

Samarbetet inleddes nyligen på Svensk Bilsports konferens Miljöforum med en diskussion utifrån respektive miljöpolicy.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>