Kändistätt på årets hållbarhetsevent – Kalmarsundsveckan 2019
Hem MILJÖ Kändistätt på årets hållbarhetsevent – Kalmarsundsveckan 2019

Kändistätt på årets hållbarhetsevent – Kalmarsundsveckan 2019

Publicerat av: Redaktionen

Med start den 28 augusti till och med den 1 september går Kalmarsundsveckan av stapeln för det sjunde året i rad. Det är ett evenemang där arrangörerna enas kring ett och samma mål; att öka medvetenheten om hur vi kan leva mer hållbart.

Kändistätt på årets hållbarhetsevent – Kalmarsundsveckan 2019– På Kalmarsundsveckan i år kan du bland annat träna dig i god mat- och klimatform på Stortorgets hållbara cirkelstation, lära dig hur du gör affärer i framtidens cirkulära ekonomi och bryta arm med en världsmästare, berättar Théresé Andersen, kommunikationschef på Kalmar Energi. Vi, tillsammans med de andra arrangörerna, är mycket stolta över årets program. Det erbjuder något för alla!

Hårdhänt utskällning av Mattias Goldmann

Kalmarsundsveckans främsta dragplåster är de moderatorer som kommer att leda hållbarhetsdagarnas fullspäckade program. Olika moderatorer ansvarar för respektive dag under Kalmarsundsveckan. Först ut, den 28 augusti, är hållbarhetsexperten Mattias Goldmann som planerar att ställa Kalmarsundsveckans initiativtagare mot väggen i en roasting där de får leva upp till hållbara bevis.

– Jag kommer att hårdhänt skälla ut de som inte gör sitt för att minska utsläppen och hylla dem som är del av lösningen, säger Mattias, som har utnämnts till Mäktigast i Hållbarhetssverige av Aktuell Hållbarhet.

Staffan Lindbergs mat- och klimatshow

Klimatsmart mat står på programmets meny den 29 augusti, och då är det dags för den prisbelönte underhållaren och musikern Staffan Lindberg att ta över moderatorskapet. Tillsammans med lokala matproducenter, krögare och forskare kommer han att avhandla hur vi kan minska matsvinnet, vad framtidens hållbara mat består av, samt vad som egentligen händer med den där gröna påsen som Kalmarborna har fått lära sig att knyta med två knutar. Kvällen avrundas med en underhållande föreläsning med musikaliska inslag.

– Jag kommer att bjuda på en mat- och klimatshow, säger Staffan Lindberg. Ett slags föreläsning om hur maten påverkar klimatet, och hur klimatet påverkar maten.

Hållbarhet – århundradets affärsmöjlighet!

Kommunikatören och hållbarhetsstrategen Malin Thorsén tar över stafettpinnen fredagen den 30 augusti och pratar om hållbarhet inte bara ur ett ekologiskt perspektiv, utan även från en social utgångspunkt. Temat om ett hållbart arbetsliv med frisknärvaro istället för sjukfrånvaro genomsyrar även fredagen. Kalmar kommuns jämställdhetspris kommer också att delas ut.

Minska din klimatpåverkan med Heidi Andersson

Lördagen den 31 augusti ligger fokus på att minska sin egen klimatpåverkan, och moderatorn för dagen är den elvafaldiga världsmästarinnan i armbrytning Heidi Andersson. Hon är bland annat känd från programmet ”Storuman Forever” i SVT, där hon ville minska sin egen och hela hemkommunen Storumans klimatpåverkan, med målet att bli helt fossilfri år 2025. Under lördagen kommer också den som vill kunna räkna ut sin egen koldioxidbudget.

Hållbar rådgivning och Geodome

Moderatorerna kommer att guida besökarna genom de föreläsningar som äger rum i det stora vita tältet på Stortorget i Kalmar. Utanför tältet kan du dessutom träffa Kalmarsundsveckans arrangörer och få möjlighet till rådgivning av experter kring hur vi kan leva, konsumera och resa mer hållbart. Missa till exempel inte den kupolformade biografen Geodome, där du får en interaktiv visning om hur klimatförändringarna påverkar oss, och vad vi själva kan göra för att minska effekterna. På lördagen kan du också få uppleva Sveriges första biogasbilsauktion live.

– Vi ses i vimlet under Kalmarsundsveckan, avslutar Théresé Andersen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>