Sverige står inför en elbilsboom när utbudet av prisvärda el- och hybridbilar ökar snabbt. För att underlätta utbyggnaden av laddinfrastruktur delar Naturvårdsverket ut investeringsstödet Klimatklivet.
Bidraget är nu tillbaka i en ny version som gör det enklare att söka stöd för laddning vid flerbostadshus och arbetsplatser – en kategori elbilsladdningsföretaget CaCharge faller under.
För att stimulera utbyggnaden av laddstationer har regeringen avsatt 750 miljoner kronor för att stödja utbyggnaden av laddplatser. En stor del av budgeten är tillägnad laddplatser vid flerbostadshus och arbetsplatser.
Naturvårdsverket delar ut investeringsstöd till företag och organisationer som installerar laddplatser för egen användning. Det innefattar exempelvis laddplatser för bostadsrättsföreningen och företagsparkeringar. Bidraget uppgår till 50 % av investeringskostnaden, upp till 15,000 kr per installerad laddpunkt. Utöver detta stöd finns bidrag för laddstationer för privatpersoner som faller under ett ”Ladda-hemma-stöd” samt ett bidrag för publika laddstationer.
Laddning vid flerbostadshus och arbetsplatser behövs
Enligt Naturvårdsverket är bilens normala parkeringsplats den bästa platsen för laddning. Louise Kierkegaard, grundare av CaCharge, berättar att de fokuserar på just laddning där bilen ändå står parkerade majoriteten av tiden, alltså vid bostaden och vid arbetsplatsen.
– På det sättet kan vi fördela ström mellan bilarna under parkeringstiden. Det betyder att vi kapar dyra effekttoppar och onödiga kostnader och skapar möjlighet för många laddplatser inom befintlig elkapacitet.
”Kan ladda 6 gånger så många bilar med hjälp av AI”
CaCharge vänder sig till fastighetsägare, bostadsrättsföreningar, parkeringsbolag och kommuner som vill möta det växande behovet av laddplatser.
– CaCharge hushållar med den befintliga elkapaciteten för att skapa möjlighet för maximalt antal laddplatser. Genom att förstå bilistens kör- och parkeringsmönster kan CaCharges självlärande system skapa en skräddarsydd laddning där elen används optimalt och markant minskar kostnaderna för fastighetsägare och bilister. Vi kan till exempel ladda 6 gånger så många bilar under en natt, jämfört med konventionell laddning.
CaCharge hjälper er med ansökningsprocessen
CaCharge hjälper er med ansökningsprocessen och skapar de bästa förutsättningarna för att det ska beviljas av Naturvårdsverket. Bidraget är aktuellt för installationer som utförts från och med den 15 juli 2019. Bidraget kan sökas före såväl som efter genomförd installation, men inte senare än sex månader efter en slutförd installation.
– Stödet är ett viktigt initiativ i arbetet mot att göra Sverige hållbart och skapar förutsättningar för fler rena, miljövänliga bilar. CaCharge erbjuder en helhetslösning med en svensktillverkad laddbox, autentisering via mobilapplikation/dator, support, drift, betallösningar med mera, samt uppkopplade enheter för smidig administration. Vi har även integreringar mot externa system för att till exempel kunna starta laddning direkt via diverse parkeringsapplikationer.