Kemikalieinspektionen studerar effekterna av kemikalieskatten på elektronik
Hem ELEKTRONIK Kemikalieinspektionen studerar effekterna av kemikalieskatten på elektronik

Kemikalieinspektionen studerar effekterna av kemikalieskatten på elektronik

Publicerat av: Redaktionen

Kemikalieinspektionen ska undersöka effekterna av kemikalieskatten på elektronik.

Syftet är att ta reda på om skatten har lett till en minskning av miljö- och hälsofarliga flamskyddsmedel i vanlig hemelektronik.

I studien analyseras bärbara datorer, mikrovågsugnar och kaffebryggare.

– I vårt uppdrag ingår att utveckla olika typer av styrmedel för att minska riskerna med kemikalier. Som ett led i det arbetet vill vi ta reda på vilken effekt som kemikalieskatten på elektronik har haft, säger Erik Gravenfors, strategisk rådgivare vid Kemikalieinspektionen.

Innan skatten infördes den 1 juli 2017 köpte Kemikalieinspektionen in ett urval av slumpmässigt utvalda och populära bärbara datorer, mikrovågsugnar och kaffebryggare. Under sommaren 2019 har Kemikalieinspektionen köpt in nya elektronikprodukter enligt samma metod. Kemikalieinspektionen kommer nu att låta analysera och jämföra innehållet av kemikalier i alla de inköpta produkterna.

Kemikalieinspektionen kommer också att undersöka om användningen av alternativa flamskyddsmedel som inte innehåller klor, brom eller fosfor har ökat sedan skatten infördes.

– För att kunna skydda människor och miljö mot farliga kemikalier behövs ökad kunskap om effekterna av olika åtgärder. En skatt kan stimulera företag att ersätta farliga ämnen i sina produkter, och vi vill undersöka om kemikalieskatten på elektronik har haft en sådan effekt, säger Erik Gravenfors.

Kemikalieinspektionen studerar effekterna av kemikalieskatten på elektronikKemikalieinspektionens studie gäller skattens betydelse för att minska förekomsten av farliga kemikalier i hemelektronik. Kemikalieinspektionen undersöker också möjligheterna att mäta eventuella förändringar i hur mycket hemelektronik som svenskarna handlar. Kemikalieinspektionen kommer däremot inte att kontrollera om företagen har betalat rätt summor i skatt, och inte heller studera eventuella förändringar i andelen köp som sker via internationell e-handel.

Fakta: Kemikalieskatten på elektronik

Den 1 juli 2017 infördes efter ett riksdagsbeslut en skatt på farliga kemikalier i viss elektronik i Sverige. Syftet med skatten är att minska förekomst, spridning och exponering av farliga flamskyddsmedel.

Fakta: Kemikalieinspektionens studie

Kemikalieinspektionen har tagit initiativ till en studie som går ut på att genom kemiska analyser undersöka innehållet av klorerade, bromerade och fosforinnehållande flamskyddsmedel i hemelektronik. I undersökningen jämförs elektronik som köptes innan skatten infördes med elektronik som köpts två år efter det att skatten infördes. Studien beräknas vara klar hösten 2020.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>