Retursystemet minskade koldioxidutsläppen med tiotusentals ton
Hem MILJÖ Retursystemet minskade koldioxidutsläppen med tiotusentals ton

Retursystemet minskade koldioxidutsläppen med tiotusentals ton

Publicerat av: Redaktionen

I IVAs senaste branschrapport konstateras att effektivare transporter och mer klimatsmarta val av förpackningar och lastbärare är avgörande i en framtid med begränsade resurser.

Under 2019 distribuerades rekordstora mängder mat i livsmedelsbranschens gemensamma retursystem för lastbärare och sekundärförpackningar.

​–Vi hjälper livsmedelsbranschen att minska sitt klimatavtryck. Genom att allt fler företag förstår nyttan med klimatsmarta lastbärare minskade utsläppen av koldioxid med hela 32.000 ton* under förra året, säger Anna Elgh, vd på Svenska Retursystem som driver branschens kretslopp för returlådor och returpallar.

Retursystemet minskade koldioxidutsläppen med tiotusentals ton

Anna Elgh, vd på Svenska Retursystem

Frågan om hur vi smartast nyttjar våra resurser är högaktuell och drivs bland annat i IVAs (Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin) projekt ”Resurseffektivitet och cirkulär ekonomi”, vars syfte är att stärka Sveriges konkurrenskraft i en framtid med begränsade resurser.

Inom ramen för projektet släpptes i dagarna branschrapporten ”Resurseffektiv transport och mobilitet i Sverige – vad behövs?”**.I rapporten konstateras att transporter måste bli effektivare och att val av förpackningar och lastbärare som skapar högre fyllnadsgrad är en del av många lösningar som måste främjas.

Svenska Retursystem är ett gott exempel på hur en hel bransch gått samman och jobbar resurssmart. Få svenskar känner till hur effektivt landets livsmedel transporteras från jord till bord. Under 2019 skickades 150 miljoner returlådor och 8 miljoner returpallar ut i det smarta kretsloppet. Bakgrunden till att retursystemet startades var övertygelsen om att livsmedelsbranschen skulle gynnas av ett gemensamt system för standardiserade lastbärare och sekundärförpackningar som kunde återanvändas om och om igen.

– Livsmedelsbranschen var pionjärer och Svenska Retursystem har över 20 års erfarenhet när det handlar om delningsekonomi. Vi tror att liknande initiativ i andra branscher kan stärka Sveriges konkurrenskraft, säger Anna Elgh.

Om Svenska Retursystems klimatsmarta pallar och lådor
• De har en livslängd på 15 år. Lådorna används i snitt 150 gånger, pallarna 100 gånger.
• En användning innebär att pallen eller lådan snurrar runt ett varv mellan matproducent, grossist, butik/restaurang och tillbaka till retursystemets produktionsanläggningar för tvätt.
• Trasiga pallar och lådor lagas. Uttjänta lådor skickas tillbaka till tillverkaren som maler ner dem och använder materialet vid produktion av nya lådor. På så sätt lever materialet kvar i flera generationer.

*32.000 ton CO2 motsvarar 23.700 lastbilstransporter från Ystad till Haparanda. På www.retursystem.se kan du läsa mer om livscykelanalyserna som ligger bakom beräkningarna av koldioxidbesparingarna.

** Ladda ner rapporten ”Resurseffektiv transport och mobilitet i Sverige – vad behövs?”

  • Add to Phrasebook
    • No word lists for Swedish -> English…
    • Create a new word list…
  • Copy

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>