Untitled 8
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Låt hållbarheten vara med och driva innovationen

Låt hållbarheten vara med och driva innovationen

Publicerat av: Redaktionen

Hållbarhet har varit på agendan ett bra tag, och strax före pandemin såg vi ett stort engagemang kring ämnet över hela världen.

När vi nu sakta börjar planera för en tid efter pandemin är det viktigt att hållbarhetsfrågorna får stort fokus bland företagens prioriteringar.

Varför? Jo, helt enkelt för att det spelar roll, för världen, ditt företag, dina anställda och dina kunder. För att säkra fortsatt framgång menar jag att företagets kärnvärden måste överensstämma med den omgivande miljön och spegla idealen hos både kunder och medarbetare. Detta gör hållbarhet till en viktig prioritering för att upprätthålla ett företags varumärkesbild och framtida utveckling av verksamheten. En färsk studie från Harvard Business School visar att företag som vidtar åtgärder för ökad hållbarhet kan skapa strategiska fördelar gentemot sina konkurrenter.

Du kanske tror att pandemin har gjort konsumenterna mer bekymrade över hälsa och säkerhet. Det är förmodligen sant, men pandemin har också gett oss mer tid att reflektera över våra livsstilar och kräva mer transparens från företag och deras försörjningskedjor. Detta innebär att vi tittar mer noggrant på produkternas ursprung och deras inverkan, vilket understryker vikten för företag att påskynda sina initiativ när det gäller hållbarhet.

Kostnad kontra klimat
Så, vad tycker företagen om detta? Vi frågade 320 ledande beslutsfattare från flera branscher i 18 länder. Det är sant att konsekvenserna av pandemin har överskuggat hållbarhetsinitiativen ganska mycket. Det är dock mycket lovande att de flesta verksamheter inte ser hållbarhet som ett oönskat måste utan använder det för att främja både effektivitet och innovation. 85 procent av de tillfrågade uppger att bli mer hållbar kan hjälpa dem att spara in på kostnader samt hjälpa planeten. Ytterligare 78 procent säger att hållbarhet har blivit ett primärt sätt att driva innovation av produkter och tjänster, vilket är viktigt för företagens framtida konkurrenskraft.

Pandemin har ökat trycket på en mer effektiv digitalisering, men detta kan också gå hand i hand med hållbarhet. I vår undersökning uppger cirka 80 procent att de investerar i digital teknik för att bli en mer hållbar verksamhet. Det är tydligt att digitalisering kan användas för att hantera och kontrollera faktorer, såsom energi, bränsle och vattenanvändning, för att bli mer hållbar.

Inte varken eller, utan både och

Simon Ranyard 002

Simon Ranyard på Orange Business Services

Särskilt i Norden har fokus på hållbarhet alltid varit viktigt och jag kan inte tänka mig att detta kommer förändras. En undersökning från Boston Consulting Group säger att 65 procent av de nordiska företagen rankas i topp 20 när det gäller resultat inom ESG (Environmental, social and corporate governance). Detta var högre än den näst högst rankade regionen, Europa, som bara fick 41 procent. Nordamerika har i sin tur bara 9 procent av företagen rankade i toppen. Vi borde vara stola över att Norden tar sig an detta åtagande genom ett gemensamt förhållningssätt för att skapa resultat som gynnar både medborgare och företag.

Digitalisering och datainsamling kommer kunna bidra till kostnadsbesparingar samtidigt som de också är viktiga grundstenar i många hållbarhetsinitiativ. Om företagen lever upp till ambitionerna i vår studie kan digitalt drivna hanteringsprogram inom hållbarhet i stort sett vara universella inom två år. På lång sikt går hållbarheten längre än andra affärsprioriteringar och det är viktigt för att skapa konkurrensfördelar.

Det är på så sätt som digitalisering och hållbar innovation i grunden är sammanlänkade, och det är därför hållbarhet är så centralt i Oranges strategiska plan Orange Engage 2025.

Simon Ranyard, Managing Director Nordic Region, Orange Business Services

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>