Sveafastigheter väljer smart projektverktyg för klimatberäkningar och miljödata
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Sveafastigheter väljer nu smart projektverktyg för klimatberäkningar och miljödata

Sveafastigheter väljer nu smart projektverktyg för klimatberäkningar och miljödata

Publicerat av: Redaktionen

Lätt att använda, överskådligt och egen rådighet över hållbarhetsarbetet.

Detta är argumenten bakom Sveafastigheters val av Prodikt.

Fastighetsbolaget har tagit ett årsabonnemang för hela sin portfölj av nya projekt.

  • Med Prodikt får vi obegränsad tillgång till ett projektverktyg, och kan direkt se hur klimatkalkylen förändras när vi gör alternativa produktval. Och vi lär oss själva mycket under användandet, säger Görel Hällqvist, affärsområdeschef projekt hos Sveafastigheter.
  • Vi ska använda Prodikt både i detaljplaneskede och produktionsskede, fortsätter Görel Hällqvist. Arkitektens detaljplaneprojektering i form av en 3D-modell kan importeras direkt till Prodikt. Då får vi en första grov klimatberäkning som anger ett ”tak” för klimatbelastningen.
  • Vi valde Prodikt mycket tack vare att det har riktiga data från EPD:er, och kan användas även tidigt i projekt. Det är ett lättanvänt program, lätt att hänga med i och lärorikt inte minst genom att det går så snabbt att få fram nya klimatkalkyler baserade på alternativa val, avslutar Görel Hällqvist.

Tidigare klimatberäkningar som företaget lät göra baserades på generiska data. Med Prodikt används i större utsträckning data från EPD:er, det vill säga specifika data för respektive produkt, vilket ger bättre träffsäkerhet. För varje klimatberäkning i Prodikt visas hur stor andel EPD:er respektive generiska data som ligger till grund för beräkningen.

Sveafastigheter kommer att använda Prodikt på samtliga nybyggnadsprojekt under ett år och utvärdera programmets funktion som projektverktyg, berättar Görel Hällqvist, affärsområdeschef projekt, Sveafastigheter.

Klimatkalkyl

I produktionsskedena blir det Sveafastigheter tillsammans med entreprenören som kommer att använda Prodikt. Allt efter som val av konstruktionslösningar och produkter görs närmar sig klimatkalkylen allt mer det riktiga utfallet, för att till slut gälla för det som kommer att byggas.

Sveafastigheter väljer smart projektverktyg för klimatberäkningar och miljödata

Prodikt är ett lättanvänt hållbarhetsberäkningsverktyg för fastighetsutvecklare, entreprenörer, arkitekter och konsulter.

För närvarande är inriktningen de delar av byggnaden som omfattas av lagen om klimatdeklarationer, det vill säga stomme, klimatskal och innerväggar. Men Sveafastigheter vill ta med så mycket som möjligt av byggnaden. I plattformen Prodikt skapas kundunika system som avspeglar Sveafastigheters etablerade byggsystem, t.ex. för innerväggar, ytterväggar och kök. Detta innebär även att import-funktionen av BIM-modeller direkt kan kopplas till dessa anpassade system.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>