Logistikcenter i Rosersberg med fokus på miljö och automation
Hem HÅLLBARA ÅSIKTER Nytt logistikcenter i Rosersberg med fokus på miljö och automation

Nytt logistikcenter i Rosersberg med fokus på miljö och automation

Publicerat av: Redaktionen

DSV Solutions bygger ett nytt logistikcenter i Rosersberg norr om Stockholm.

De nya lagerlokalerna har en hög grad av automation och miljöaspekten syns i alla delar av bygget.

Trots leveransförseningar på grund av pandemin byggs centret ändå på rekordtid.

DSV Solutions AB har vuxit ur sin nuvarande anläggning i norra Stockholm som ligger i Arlandastad och är på 22 000 kvadratmeter.

– De senaste åren har dels våra kunder vuxit, dels har vi fått en hel del nya kunder. Därför behöver vi en större anläggning. Dessutom vill vi öka automationsgraden och hur vi utnyttjar ytorna i lagret, berättar Pär Jansson som är ansvarig för affärsutveckling på DSV Solutions.

Logistikcenter i Rosersberg med fokus på miljö och automation

Hållbarhet genomsyrar bygget av DSV Solutions nya logistikcenter. Bland annat får byggnaden solpaneler och regnvatten från taken renas och används i anläggningen. Bild: Tommy Allström Byggproduktion

DSV:s kunder är bland annat läkemedelsföretag, företag som jobbar med reservdelar och eftermarknad och teknikföretag, som alla distribuerar sina produkter över hela världen. Därför var närheten till Arlanda viktig för valet av Rosersberg.

– Det ska vara en mix av traditionell lagerhållning och sista-milen-konceptet, där snabba leveranser och närhet till Mälardalen och Stockholm är viktig. Genom etableringen i Rosersberg kommer vi också närmare järnvägen tack vare kombiterminalen i Rosersberg.

Stor terrassering

Den nya logistikanläggningen får ett logistiklager på 68 000 kvadratmeter, en transportcentral på 5 000 kvadratmeter samt 1 500 kvadratmeter kontor.

Markjobben innebar stor terrassering med mycket sprängning och massförflyttning. Det arbetet började i slutet av februari i år.

– I och med att vi sprängde på de flesta ytorna var markförhållandena väldigt bra. Det gjorde att vi inte behövde påla eller förstärka på andra sätt, utan kunde gjuta bottenplatta direkt på mark, säger Tommy Allström, projektledare hos totalentreprenören Tommy Allström Byggproduktion AB.

Lagerbyggnaden byggs med en stålstomme med betongväggar upp till fyra meter. Ovanför det är det stående plåtsandwichelement. Taket består av en bärplåt med högprofil och sedan isolering av mineralull, som kläs med duk.

Leveransproblem

– Arbetet flöt på fort och bra fram till juli. Då började de första indikatorerna på leveransproblem komma. Det berodde på fler orsaker, brist på råvaror hos tillverkarna, låga lager hos leverantörerna, svårigheter med transporter med mera. I slutändan har det visat sig bli ända upp till tolv veckor längre leveranstid på vissa produkter. Leveransproblemen är inte specifikt för detta bygge utan har drabbat hela branschen.

Bland annat var det takplåt och sandwichelement som blev försenade. Men det påverkar hela kedjan och många andra moment i byggprocessen förskjuts.

– Totalt räknar vid med att sluttiden för projektet förskjutits två månader. Vi har gjort vad vi kunnat för att kapa tid och bygga i kapp. Den ursprungliga byggtiden var tio månader, vilket är extremt kort för ett sådant här projekt. Men vår markentreprenör Kanonaden gjorde ett väldigt bra arbete med terrasseringen vilket gjorde att vi kunde komma i gång med grundläggning och stomme på kort tid, understryker Tommy Allström.

Samordning

Utvändigt har personalparkeringen belagts med asfalt och övriga ytor har täckts med Hexasten och markbetong.

Förutom leveransproblemen har samordning med andra aktörer varit en utmaning. Sigtuna kommun har en stor entreprenad på samma område där VA och dagvatten läggs för det aktuella industriområdet.

– Det har inneburit vissa problem. Eftersom vi jobbar inom samma byggarbetsområde måste vi se till att båda parter kommer fram utan att vara i vägen för varandra. Men vi har löst det med bra samarbete med kommunen.

Lagerbyggnaden får betongväggar upp till fyra meter. Ovanför det är det stående plåtsandwichelement. Bild: DSV Solutions

Miljötänkande i alla delar

Pär Jansson berättar att hållbarhet och miljökrav genomsyrar hela projektet.

– Vi tänker hela tiden på hur vi kan reducera vårt och kundernas miljöavtryck. Byggnaden får solpaneler som genererar el till verksamheten. Vi återanvänder regnvatten från taken. Det renas och används dels i anläggningen men vi hoppas även kunna skicka ut överskott på vattenledningsnätet.

Andra miljöåtgärder är att anläggningen får laddstationer personbilar, både el och hybrider, för eldrivna lastbilar och för elsparkcyklar. BMS-systemet optimeras för styrning av kyla, värme, ventilation och belysning. Hela lagerytan på 72 000 kvadrat har LED-belysning. I truckgångarna släcks lyset när en truck kör ut och tänds när en truck kör in.

– Miljömålen är en kravbild i alla delar av projektet. Vi certifierar byggnaden med standarden Breeam Very Good. Ett bevis på att vi är på rätt väg är att vi i år gick till final i Årets logistikbyggnad, säger Pär Jansson.

Hög automationsgrad

Miljötänkandet syns även i automatiseringen av det nya logistikcentret. Förutom traditionell lagerhantering med truckar utrustas lagret med vertikala liftar från Weland. Det blir även ett automatiserat lager från Autostore. Det är en tio meter hög lådbyggnad där ett 15-tal robotar åker runt och plockar artiklar i varukorgar.

– I stället för att köra runt med truckar och plocka artiklar så levererar robotarna artiklarna på bord där vi packar och skickar ut. Dessa lösningar gör att vi kan lagra mycket mer på mindre yta än med traditionell lagring. Dessutom effektiviserar det verksamheten, säger Pär Jansson.

Personalvård

När det nya logistikcentret är färdigt i april 2022 kommer cirka 200 personer att jobba där. En annan fördel med Rosersberg är bra kollektivtrafik.

– Det är viktigt för att vi ska kunna behålla personal och locka ny personal. I vårt miljötänkande ingår att vi vill minimera resor med personbil till och från arbetsplatsen. Då är pendeltågsstationen i Rosersberg ett bra alternativ.

Personalen får även ett eget gym i lokalerna.

– Våra medarbetares kompetens och välmående är vår största tillgång. Därför måste vi ta hand om dom, understryker Pär Jansson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>