Matsvinnsfestival, japanska nudelrätter och nya food trucks på Malmöfestivalen!
Hem MILJÖ Matsvinnsfestival, japanska nudelrätter och nya food trucks på Malmöfestivalen!

Matsvinnsfestival, japanska nudelrätter och nya food trucks på Malmöfestivalen!

Publicerat av: Redaktionen

Årets matområde på Gustav Adolfs torg kommer i vanlig ordning att presentera en mängd spännande smaker och kulinariska upplevelser!

Matsvinnsfestival, japanska nudelrätter och nya food trucks på Malmöfestivalen!

Matsvinnsfestival, nya food trucks och japanska nudelrätter är några av nyheter på matområdet på Malmöfestivalen 2019. På bilden: JIPI Argentine Food som medverkar på årets festival.

Förutom food trucks som Gaston & Vega och Tabemasu Ka-Jen kommer matens klimatpåverkan att mätas under festivalveckan. Dessutom anordnar Hållbar Utveckling Skåne en matsvinnsfestival med föreläsningar, gästkockar och pizza på återvunna råvaror!

Fler food trucks och nya aktörer

I år är det fler food trucks än någonsin på Malmöfestivalen. Trucken Tabemasu Ka-Jen gör debut på Malmöfestivalen och är specialiserad på japansk crossover i street food-anda. Nudelrätter som Niku Yakisoba, Buta Yakisoba och gyoza (dumplings) med grönsaksfyllning står på menyn. Andra nya food trucks är Reggae Juice som serverar goda och hälsosamma juicer och smoothies, Gaston & Vega som är inriktade på veganska hamburgare och Malmö Smokers Club som gör egentillverkad rökt korv och rökt tempeh. Mums! Bland matstånden får du inte missa dessa nykomlingar: Lupinta som gör smakrik tempeh på lupinbönor, cykelkafét Rebike som medverkar under namnet Karamba och bjuder på smarriga tacos och Okonomiyaki som frestar med japansk omelett i olika former!

Matsvinnsfestivalen

Hur gör vi för att minska matsvinnet och hitta sätt att använda den mat som slängs i onödan? Den frågan kommer att vara i fokus på matsvinnsfestivalen som äger rum på en del av mattorget på Gustav Adolfs torg. Arrangemanget görs av föreningen Hållbar Utveckling Skåne och projektet Rädda Maten och sträcker sig över hela festivalveckan. Genom samtal och föreläsningar belyser matsvinnsfestivalen olika teman så som klimatkrisen, hur olika kulturer resonerar kring matsvinn, hur mat värderas och hur vi förhåller oss till matsvinn i det egna hemmet. Dessutom gästar kocken Sahin Erdal från Malmöbaserade restaurang Bastard och visar hur du gör läckra pizzor på mat som annars skulle gå till spillo.

Mätning av matens klimatpåverkan

Malmöfestivalen är lika med ett brett utbud av mat och smaker. Men något du kanske inte tänker på när du avnjuter godheter som poké bowl, crêpes och högrevsburgare är att maten också lämnar ett klimatavtryck. Varje maträtt innehåller råvaror som när de producerats bidrar till utsläpp av växthusgaser. Företaget Carbon Cloud har järnkoll på detta och kommer att mäta hur stort utsläpp som antalet sålda matportioner under festivalen har genererat. Siffrorna presenteras efter festivalen. Intressant!

Plastbantning på mattorget!

I år är kravet på alla mataktörer att de endast använder plastfria produkter bland sina engångsartiklar. Med förhoppning om en mer plastfri festival!

Till sist…

…kan vi meddela att samtliga mataktörer i år finns sökbara på malmofestivalen.se, enkelt att överskåda! På sidan malmofestivalen.se/program klickar du i kategorin ”mat & dryck” och hittar alla aktörer och allt annat som är kopplat till mat i vårt breda program!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>