Med ny unik klimatdeklarationsfunktion i den digitala hållbarhetsplattformen Prodikt
Hem HÅLLBARA ÅSIKTER Med ny unik klimatdeklarationsfunktion i den digitala hållbarhetsplattformen Prodikt

Med ny unik klimatdeklarationsfunktion i den digitala hållbarhetsplattformen Prodikt

Publicerat av: Redaktionen

Lagen om klimatdeklarationer för byggnader började gälla den 1 januari 2022.

Lagen berör nya byggnader där bygglov söks från och med det datumet, och syftet är att minska klimatpåverkan från byggskedet.

Den nya lagen innebär att byggherren ska redovisa den klimatpåverkan som uppstår under byggskedet i en så kallad klimatdeklaration som ska registreras hos Boverket i Boverkets register för klimatdeklarationer.

För att kraftfullt minska koldioxidutsläppen från bygg- och fastighetsbranschen finns ett stort behov av att enkelt mäta klimatpåverkan från material som används vid byggnationer. Dessutom finns det således nu också ett akut behov av verktyg som kan hantera och skapa klimatdeklarationer för inregistrering hos Boverket.

Prodikt – en hållbarhetsplattorm för produkter (byggmaterial och möbler) och projekt har funnits fullt tillgänglig sedan maj, 2021 och nu kommer en kraftfull och vital uppgradering som kommer att betydligt underlätta för byggbranschens berörda aktörer. Möjligheten att klimatdeklarera kommer i samband med den största uppdateringen hittills för Prodikt, där bland andra team-funktion och att arbeta med importerade BIM-filer finns.

Med ny unik klimatdeklarationsfunktion i den digitala hållbarhetsplattformen Prodikt

Exempel på hur klimatdeklarationssidan kan se ut

Viljan av att minska klimatavtrycket från branschen har ökat de senaste åren. Det är mycket positivt. Nu kommer det då ett lagkrav och ett regelverk som pekar ut riktningen också officiellt. Då krävs det ett konkret och pedagogiskt verktyg. Den nyutvecklade digitala plattformen Prodikt – www.prodikt.com, gör det möjligt att på ett enkelt sätt få veta olika byggmaterials hållbarhetsprestanda samt att skapa en klimatdeklaration med hög kvalitet på ett enkelt sätt.

Fördelar med att klimatdeklarera i just Prodikt

  • Enkelt och pedagogiskt – passar både specialisten och nybörjaren
  • Helt unik informationskvalitet – möjlighet till uppföljning och interna målvärden
  • Precisa beräkningar – både EPD*-specifika och generiska värden
  • Projektanpassad – stöder projektprocessen vad gäller import av till exempel kalkylfiler, BIM-modeller och Team-funktion

* EPD = Environmental Product Declaration (miljövarudeklaration)

– ”Genom Prodikt får användare kvalitativ och heltäckande information rörande både produkters och projekts klimatpåverkan, samtidigt som plattformen ger en tydlig överblick av nivån av cirkularitet och koldioxidutsläpp från materialen som byggs in,” säger Rasmus Ekberg, vd och medgrundare, ”Prodikt. Den nya unika klimatdeklarationsfunktionen ger byggbranschens aktörer möjligheter att resurseffektivt skapa en klimatdeklaration med hög datakvalitet till en låg kostnad.”

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>