Meta och Cisco formar framtidens datacenter med klimatsmart teknologi
Hem MILJÖ Meta och Cisco gör en satsning tillsammans på framtidens datacenter med klimatsmart teknologi

Meta och Cisco gör en satsning tillsammans på framtidens datacenter med klimatsmart teknologi

Publicerat av: Redaktionen

Molntjänster växer mer och mer, vilket påverkar klimatet globalt.

Meta och Cisco gör en satsning tillsammans på ny teknologi som kraftigt förbättrar energieffektiviteten..

Meta, företaget bakom Facebook, investerar i teknologi som är skapad för att vara en byggsten i framtidens internet. Techjätten kommer att integrerar Cisco senaste generation av nätverksarkitektur, Silicon One, i företagets datacenter.

Den nya tekniken innebär både kraftiga prestandaförbättringar och positiva effekter för klimatet. Ciscos Silicon One-plattform förbrukar 89 procent mindre energi än tidigare använd teknologi. I en allt mer digitaliserad omvärld innebär det stora potentiella vinster – klimatpåverkan från molntjänster har ökat 18 procent sedan pandemin startade (enligt Report Linker) och årligen ökar de i genomsnitt 6 procent (enligt Financial Times).

Att många stora techbolag nu investerar i datacenter både till havs och i norra Europa, exempelvis Metas datacenter i Luleå, är en förutsättning för att målsättningen att vara klimatneutrala år 2030 ska kunna uppnås. Men eftersom behovet av prestanda och datavolymerna ökar, krävs också framtidssäkrad teknologi.

Kärnan i kommande datacenter från Meta blir webswitchar av modellen Silicon One Q200L i kombination med den speciellt framtagna rackswitchen Wedge400C. Initiativet har utformats för att säkerställa att det även finns möjlighet att uppgradera befintliga datacenter till den nya arkitekturen.

– Vårt Cisco-team var hedrade och entusiastiska att arbeta med Metas team i världsklass, för att genomföra projektet. Arbetet har gått snabbt och fungerat som ett gemensamt virtuellt team oberoende av arbetsgivare, tidszon och plats. Vårt gemensamma mål att få Wedge400C till produktion, säger Rakesh Chopra, ansvarig för projektet för Ciscos räkning.

Meta och Cisco formar framtidens datacenter med klimatsmart teknologi

Utöver att vara mer energieffektiv gör den nya plattformen att Meta fyrdubblar sin kapacitet för dataöverföringar från 3,2 till 12,8 Tbps. Förenklat gör det att svarstiderna för Facebook kommer gå ner och risken för framtida avbrott på plattformen minskar också kraftigt, samtidigt som kapaciteten höjs.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>