Mikrober i processvattnet försvann med Anolytechs system
Hem HÅLLBARA ÅSIKTER Mikrober i processvattnet försvann med Anolytechs system

Mikrober i processvattnet försvann med Anolytechs system

Publicerat av: Redaktionen

Industriföretaget Bona hade problem med mikrober i vattenledningar som gav lukt och förkortade hållbarheten på företagets produkter.

Svenska Anolytechs miljövänliga system för desinficering av vatten löste problemen.

1919 grundades familjeföretaget Bona, som idag erbjuder produkter och system för att installera, renovera och underhålla golv till kunder i 90 länder. Med 3 miljarder kronor i årlig omsättning får ingenting gå fel, samtidigt som reglerna för vad det man producerar får innehålla ständigt skärps. Parallellt ökar kundernas förväntningar på att man agerar hållbart och förhåller sig till målen i bl a Agenda 2030.

Mikrober i processvattnet försvann med Anolytechs system

Anders Raväng, kvalitetschef på Bona och därmed ansvarig för att processvattnet man använder håller rätt kvalitet.

– Vi vill hela tiden utvecklas och bli bättre på allt vi gör. Det gäller inte minst att minska vår påverkan på miljön och skapa hållbar tillväxt genom innovation, säger företagets kvalitetschef Anders Raväng.

Att renovera istället för att ersätta golvmaterial är kärnan i företagets affärsmodell och en viktig del av företagskulturen. Som ett uttryck för det lyfter Anders Raväng fram att Bona var pionjärer med att introducera vattenburen lack för trägolv.


MILJÖVÄNLIG OCH KOSTNADSEFFEKTIV DESINFICERING

Ett annat exempel på hållbarhetsarbetet är att man ersatt de kemikalier man tidigare använde för att rena sköljvattnet med Anolytechs pH-optimerade hypoklorsyra AnoDes. Reningen är viktig för att hantera problematiken med mikrober i vattnet, som både leder till en för konsumenterna oangenäm doft och förkortar produkternas hållbarhet.

– Vi har järnkoll på våra processer för att förstå var vi kan använda vilka lösningar för att ligga i linje med vår hållbarhetsambition. Att då kunna rena vårt processvatten med en kontinuerlig tillsats av miljövänlig AnoDes känns mycket bra!

Han menar vidare att i och med att Bona producerar AnoDes på plats från salt och vatten får de en smidig och kostnadseffektiv lösning, vilket han tycker känns bra både för miljön och för personalen på plats.

CERTIFIERING BYGGER TROVÄRDIGHET
När Anolytech startade verksamheten 2005 var många skeptiska till företagets nya miljövänligare metod för att desinficera vatten med hypoklorsyra. Idag banar en allmänt ökande miljömedvetenhet väg för ett teknikskifte från kemikaliebaserad till Anolytechs miljövänliga desinficering. Det miljövänliga är en konsekvens av att AnoDes är en unik pH-optimerad hypoklorsyra framställd av endast vatten, salt och el som avdödar bakterier, virus, mögel, svampar och sporer genom alkoholfri desinfektion av vatten, händer och ytor.

AnoDes används inom flera områden där man behöver bekämpa oönskade bakterier som t ex campylobakter, cyanobakterier, kolibakterier (E. coli) och legionella. En viktig anledning är att det är mycket effektivt utan att vara farligt för människor och djur.
Att tekniken är certifierad enligt ledande standards för hand- och ytdesinficering samt godkänts enligt biociddirektivet, bidrar till ett ökande intresse även från kunder utanför agrosektorn med inriktning på bl a fastigheter, vård, utbildning och industri.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>