Hem HÅLLBAR UTVECKLING Miljöpriset du kan slänga i komposten

Miljöpriset du kan slänga i komposten

Publicerat av: Redaktionen

Miljöpriset du kan slänga i komposten 3

WIN WIN Gothenburg Sustainability Award är världens främsta hållbarhetspris och jobbar i år med att lyfta biologisk mångfald. Idag ska vinnarna prisas – med en priskub helt gjort i nedbrytbara material av konstnären Marcin Rusak.

Som världens främsta hållbarhetspris, uppmärksammar WIN WIN Award framstående hållbarhetsinsatser över hela jorden. Utöver att belöna banbrytande gärningar, syftar priset också till att stimulera kreativitet och långsiktiga synergieffekter – till förmån för människan, naturen och vår gemensamma framtid. Priset delas ut av Göteborgs Stad sedan år 2000, och bland tidigare vinnare finns Al Gore, Gro Harlem Brundtland och Kofi Annan.

– En miljon av planetens åtta miljoner olika arter hotas av utrotning. Detta faktum äventyrar också mänsklighetens överlevnad som art. Trots vetskapen att jordens biologiska mångfald är avgörande för vår existens tenderar frågan att falla mellan beslutsfattarnas ansvarsområden. Det får inte samma uppmärksamhet som till exempel klimatförändringar, säger Emma Dalväg, juryordförande WIN WIN Award.

Varumärkesbyrån Happy F&B har arbetat med priset sedan 2017. Priset i sig är en radikal avvikelse från de vanliga troféerna och statyetterna.

– Grundformen är en kub, men tillverkas varje år av olika hållbara material – som knyter an till årets specifika tema. På så vis blir priskuben också ett sätt att lyfta fram innovativa och hållbara material och skaparna bakom, säger Maria Glansén, Design Director på Happy F&B.

– Kopplat till temat biologisk mångfald har vi i år samarbetat med konstnären Marcin Rusak för att skapa priskuberna. De är helt biologiskt nedbrytbara och tillverkade av organiska bindemedel och blommor. Allt – från insamlingen av blommor till bearbetning av det organiska materialet, formtillverkning och det fysiska materialskapandet – är handgjort, säger Anna Ahnborg, Design Director på Happy F&B.

Det organiska materialet, Perishable Material, som Marcin har uppfunnit och komponerat gör det möjligt för oss att reflektera över samtida konsumtionskultur, exponera och bejaka processer av förfall, förstörelse, förnyelse och återuppbyggnad. Ett sätt att spegla funktioner som förekommer i naturen.

– Liksom ådringen i marmor eller ytan hos fossiler, ligger kubens skönhet i det icke-perfekta och de detaljrika ”blommiga” tvärsnitten. Blomsterhandelns överflöd av kasserade blommor får en ny livscykel som del av materialet, säger Marcin Rusak.

Årets vinnare

Årets pristagare av WIN WIN Gothenburg Sustainability Award är Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services – IPBES. Som världens första och enda mellanstatliga plattform för biologisk mångfald tillhandahåller IPBES kunskap och verktyg för att skydda och hållbart få tillgång till naturens livsviktiga resurser. Organisationen för samman människor med kunskap och erfarenhet med intressenter och beslutsfattare från alla världens regioner. Tillsammans lägger de grunden för en ny agenda.

WIN WIN Youth Award tilldelas i år Ariana Yuen med projektet Forested Foods. Forested Foods är en Etiopisk organisation som kämpar för att bevara skogar och skapa rättvisa för skogsbaserade samhällen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>