Hem HÅLLBARA ÅSIKTER Modig och nyfiken – så hittar vi vägen genom krisen!

Modig och nyfiken – så hittar vi vägen genom krisen!

Publicerat av: Redaktionen

Modig och nyfiken – så hittar vi vägen genom krisen! 3

Precis som en drake behöver motvind för att lyfta så behöver också bågen spännas för att pilen ska ta fart.

– Vi gick starka in i den här krisen och vi kommer att gå ännu starkare ur den, säger Proton Groups koncernchef David Gustafsson.

Att det skulle bli en avmattning i konjunkturen hade de flesta räknat med – men att den skulle störtdyka världen över på grund av ett okänt virus kunde ingen ana. Den här våren har ingenting varit sig likt, varken i det privata eller på jobbet.

– Jag är tacksam över är den enorma handlingskraft som hela gruppen visade väldigt snabbt. Vi var tidiga att gå ut med information och med att vidta åtgärder, konstaterar Kicki Heijel Gustafsson, som arbetar med HR inom Proton Group.

– Och jag vill verkligen lyfta alla våra duktiga medarbetare som respekterar den här situationen, tar den på allvar och bidrar så gott man kan till att hitta lösningar. Det är fantastiskt att se, fortsätter Kicki.

– Våra arbetsledare skickar hem personal om man märker att det hostas lite mer än vanligt, och det uppskattas. Bättre att vara lite extra försiktig. Och vi har faktiskt märkt att färre är sjukskrivna nu, säger Tatjana Karanovic, facklig representant för IF Metall på Proton Lighting.

Oron har minskat hos de flesta

För Kicki handlar vardagen i coronatider om avstämningar, förhandlingar och avtal med lokala klubbar och avdelningar, och ett ständigt arbete att nå ut med information som snabbt förändras.

– Men vi har hela tiden haft en bra dialog. Alla är väldigt överens om att vi ska lösa det här, säger Kicki.

Tatjana håller med:

– Vi har haft bra diskussioner och alla gör sitt bästa av situationen så att vi kan behålla våra jobb. Det är det viktigaste just nu. Såklart har det funnits en hel del oro på golvet. Hur länge kan vi hålla på så här? När man ser andra som säger upp folk och kanske stänger ner verksamheter helt så skapar det ju oro, konstaterar Tatjana. Men oron som de flesta i Protongruppen kände när allt vändes upp och ner i mars har sakta planat ut. Mer än någonsin har det blivit tydligt hur viktigt det är att leva i nuet. Visst är frågorna fortfarande många, men väldigt sällan finns några svar längre fram än en vecka i taget.

– Det jag tror alla av oss känner är att man vill hålla sig frisk, hjälpa sina nära och kära – och kämpa här på jobbet så att vi klarar oss igenom det här tillsammans, säger Tatjana.

Efter tvärstopp – en svag uppgång

Korttidsarbete har skapat en ny vardag på så gott som alla enheter. Och även om det är omöjligt att sia om framtiden så är David Gustafsson, vd Proton Group, försiktigt förhoppningsfull eftersom tvärstoppet inom fordonsrelaterade verksamheter är över. Återhämtningen kommer med all säkerhet att vara svajig och osäker under en period, men det finns en stabilitet i grunden.

– När vi gick in i det här året hade vi jobbat aktivt med ett förbättringsarbete och hade bra styrfart med bättre lönsamhet än på länge.

Det var ett starkt Proton Group som gick in i krisen vilket har varit till hjälp.

– Och jag tror att vi kan lära oss av detta så att vi kommer ur krisen bättre rustade och ännu starkare att möta framtiden, säger David.

– Ibland är det en poäng i att möta en utmaning, om man går stärkt igenom den. Vi kommer att hitta en vardag även efter detta, fortsätter David. Kanske kommer vi att uppskatta det vardagliga ännu mer, när pandemin är över. Och till dess gäller det att göra det bästa av det som är nu.

Dags att vara både nyfiken och modig

Så hur ser vägen genom krisen ut för Proton Group? En viktig del av svaret hittar vi i två av Protons värdeord som lyser extra starkt just nu – nyfiken och modig.– I alla kriser finns det nya möjligheter. Om vi behåller vår nyfikenhet genom att prova nya vägar, vara kreativ och initiativtagande så kommer vi att lära oss något nytt, menar David. Att vara modig handlar om att våga erkänna att det är kämpigt just nu. Ingen blir hjälpt av en blåögd optimist, men med sund insikt och gemensamma krafter kan man ta sig nästan hur långt som helst.

– Att vara modig är att våga se sanningen om var vi befinner oss, men att också ha modet att inte ge upp utan att fortsätta möta utmaningar på vägen – och att våga tro att det kommer en vanlig vardag.

Relaterade länkar

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>