Hem POLITIK Myndighetssamarbete ska stödja hållbara batterier för elektrifieringen

Myndighetssamarbete ska stödja hållbara batterier för elektrifieringen

Publicerat av: Redaktionen
Myndighetssamarbete ska stödja hållbara batterier för elektrifieringen 2

Anders Ygeman

Regeringen har gett Energimyndigheten, Naturvårdsverket och SGU i uppdrag att utveckla myndighetssamverkan för att stödja utvecklingen av verksamheter i Sverige som kan bidra till en hållbar, konkurrenskraftig och resurseffektiv batteriproduktion som har låga utsläpp av växthusgaser och som inte innebär spridning av farliga ämnen till miljön.

Uppdraget ska bidra till den ökade elektrifieringen som behövs för att klara klimatmålen.

– Vi står inför nästa generations elektrifiering, och i den har batterier en viktig roll. Sverige och svenska företag har mycket att bidra med i den europeiska värdekedja för hållbar batteriproduktion som nu växer fram, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

– När batterier produceras, används, återanvänds och återvinns på ett hållbart sätt minskar vi negativ påverkan på människor och miljö. Hållbara batterier kommer att vara en nyckel för att minska utsläppen i transportsektorn och som energilager i ett elsystem med ökande andel vind- och solkraft, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Energimyndigheten, Naturvårdsverket och SGU ska utgå från behovet av hållbara batterier, som en del av samhällets elektrifiering.

Myndigheterna ska redovisa uppdraget för Regeringskansliet senast den 14 oktober 2022. En delredovisning ska göras senast den 28 februari 2021.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>