Norconsult utmanar branschen i klimatväxling
Hem MILJÖ Norconsult utmanar branschen i klimatväxling

Norconsult utmanar branschen i klimatväxling

Publicerat av: Redaktionen

Transporter och resor i arbetet utgör en stor del av Norconsults utsläpp.

För att nå bolagets utsläppsmål, att egna verksamheten ska ha nettonollutsläpp senast 2030, upprättar man nu en klimatfond.

Transporter och resor i arbetet står för ca 70 % av Norconsults utsläpp. Därför upprättar Norconsult ett system för intern klimatväxling. Fossila resor inom företaget kommer att belastas med en intern avgift som går till en gemensam klimatfond. Fondens medel kommer att användas till att förverkliga medarbetares idéer för minskade koldioxidutsläpp i verksamheten eller i kundprojekt. För att minimera Norconsults totala utsläpp till 2030 är fonden dessutom konstruerad så att den premierar utsläppsminskningar i närtid.

-För att nå bolagets utsläppsmål till 2030 är det naturligt att fokusera på resor och transporter och börja vår koldioxidbantning nu. Med tanke på den digitala omställning vi har tvingats till under pandemin räknar jag med att verksamheten är mogen att göra stora förändringar inte minst när det gäller sitt resande, berättar Ljot Strömseng, vd på Norconsult.

Utöver bolagets klimatväxling och andra utsläppsminskande åtgärder som är huvudstrategin kommer Norconsult fortsätta att klimatkompensera för hela verksamhetens utsläpp, precis som man gjort de senaste 10 åren. Det innebär att Norconsult totalt kommer att betala ett mycket högre pris än tidigare för utsläpp. Enbart klimatväxlingen kommer motsvara ett pris för utsläpp på ca 850 kr/ton. Att jämföra med de 90 kr/ton som vi betalade för certifierad klimatkompensation 2019. Utsläppen kommer därmed värderas mer i linje med de rekommendationer som många betonar behövs för att nå ambitionerna i Parisavtalet.

-För att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader behövs stora utsläppsminskningar i närtid. Det vill vi ta ansvar för. Dels i våra kundprojekt, dels i vår interna verksamhet genom t ex resor och transporter, el och energiförbrukning från våra kontor och inköp av utrustning, fortsätter Ljot Strömseng. Och ska vi nå målet måste alla engagera sig därför hoppas vi att våra branschkollegor hakar på och bidrar på samma sätt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>