Nu inleds projekt Handla Nu!
Hem STUDIER Nu inleds projekt Handla Nu!

Nu inleds projekt Handla Nu!

Publicerat av: Redaktionen

Uppstart måndag 4 november kl 19:00

Den 4 november sjösätts projektet Handla Nu! med en inledande föreläsning i Älvdalen om hållbarhet, klimat och miljöfrågor.

Samma föreläsning hålls i Särna den 5 november. Syftet med projektet är att göra det möjligt för privatpersoner att öka förståelsen för vad egna konsumtionsval och beteenden kan ha för betydelse för miljön och klimatet. Genom gemenskap med andra kan lust och nyfikenhet väckas att inspirera varandra till att göra skillnad.

”Äntligen är det dags att köra igång!” säger den entusiastiska projektledaren Sofia Möller Skog på Folkuniversitetet Dalarna. Idén till projektet föddes efter en klimatföreläsning med Pär Holmgren som vi arrangerade i Särna förra året. Särnaborna ville efter föreläsningen veta mer om vad de själva kan göra för att leva mer hållbart. Samma fråga väcktes hos en samarbetspartner i Älvdalen. Vi sökte och fick utvecklingsmedel från Region Dalarna.

”Projektmedlen gör att vi kan erbjuda kostnadsfria föreläsning

Nu inleds projekt Handla Nu!

Polarguide Cecilia Hed Malmström inleder projekt Handla Nu! när Folkuniversitetets arrangerar föreläsning om hållbarhet i Älvdalen. Foto: Cecilia Hed Malmström

ar, studiecirklar och workshops för allmänheten”, berättar Sofia. ”Det är viktigt ur jämlikhets- och demokratisynpunkt att alla ska kunna vara med, oavsett betalningsförmåga. Vi vill visa på att det kan vara lustfyllt att bidra till en hållbar utveckling! Vi mår bra av gemenskap och tillsammans kan vi öka vår kunskap och ha roligt under tiden.”

De inplanerade aktiviteterna kommer i startfasen att erbjudas i Särna och Älvdalen. Målet är att framöver sprida projektkonceptet med studiecirklar, workshops och föreläsningar inom miljö- och klimatområdet i hela Dalarna.

”Kunskap förändrar och alla som vill är välkomna till föreläsningarna i Älvdalen och Särna. Där kan man även anmäla sig till studiecirklarna.” säger Sofia. ”Om man har egna idéer kring aktiviteter inom hållbarhet, miljö och klimat är man mer än välkommen att höra av sig till Folkuniversitetet!”

Projekt Handla Nu! drivs av Folkuniversitetet i samarbete med Särna bibliotek/Älvdalens kommun, Svenska kyrkan Älvdalen och Idre-Särna församlingar. Projektmedel från Region Dalarna.

Kontaktuppgifter:
Sofia Möller Skog, utbildningsledare Folkuniversitetet Dalarna
023-661 54 55, 073-661 00 00
Växel: 023-140 90
sofia.moller-skog@folkuniversitetet.se

www.folkuniversitetet.se/dalarna

PROGRAM – HANDLA NU!:

Hållbarhet, klimat & miljöfrågor – varför då?

Föreläsning och samtal med polarguiden Cecilia Hed Malmström

 • Måndag 4 november kl 19:00-21:15
  Brittgården, Älvdalen
  Läs mer
 • Tisdag 5 november kl 18:00-20:15
  Kyrkbacksgården, Särna
  Läs mer

Cecilia Hed Malmström reder på ett inspirerande och lättillgängligt sätt ut begrepp som hållbarhet, Sveriges miljömål och FN:s globala hållbarhetsmål. Hon berättar om klimateffekter, forskning på sårbara polara områden och djurens situation. Varmt välkommen till en spännande kväll där vi samtalar om attityder, demokrati, delaktighet & miljöarbete. Vi tar oss från Antarktis till Älvdalen/Särna och funderar tillsammans kring vår gemensamma framtid.

Cecilia är läraren som blev polarguide med både Arktis och Antarktis som arbetsområden.
Hon är utbildad gymnasielärare i samhälle, geografi och juridik och har tidigare varit anställd på Vetenskapsakademien och som sakkunnig i Riksdagen. På den vindpinade glaciärskorpan, där temperaturen många gånger kunde sjunka ned till -58 grader, arbetade Cecilia som borrtekniker i ett internationellt forskarteam vars uppgift var att bygga världens största teleskop. Hon blev Sveriges första kvinna att stå på den geografiska sydpolen 1993.

Kostnadsfritt! Fika finns till försäljning.

Studiecirkel: Lär dig leva hållbart

 • Älvdalen – start måndag 11 november
  Cirkelledare Torbjörn Zakrisson
  Lokal: Brittgården, Älvdalen
  Läs mer
 • Särna – start måndag 18 november
  Cirkelledare Sigrid Larsson
  Lokal: Särna bibliotek
  Läs mer

Vill du lära dig mer om hållbarhet, klimat och miljö? Är du nyfiken på hur du på ett enkelt sätt genom dina vardagsval faktiskt kan göra skillnad och bidra till en mer hållbar utveckling? Mat – Energi – Resor – Konsumtion – Vad gör mina val för skillnad?
Du kan spara tid och pengar och ha riktigt roligt med andra under tiden!

Tankesmedja & Uppfinnarverkstad för barn och ungdomar (från 7 år)

Start: Lördag 30 nov
Kontakta Lili på Särna bibliotek om du vill vara med.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>