Det är hög tid att syna all elförbrukning i sömmarna
Hem ENERGI Det är hög tid att syna all elförbrukning i sömmarna

Det är hög tid att syna all elförbrukning i sömmarna

Publicerat av: Redaktionen

Att internet, digitalisering och IT är stora källor till elförbrukning är välkänt, liksom att det är hög tid att på allvar jobba för att minimera elförbrukningen.

Vi är alla tvungna rannsaka oss själva, för miljöns och klimatets skull.

Användningen av internet bland privatpersoner är ett exempel. Redan i dag hävdas det till exempel att användning av strömmad musik och film förbrukar lika mycket el som några av världens största länder. 2020 beräknas enbart strömmad video stå för 80 procent av den totala internettrafiken (DN Kultur 2019-01-31).

Vad kan vi göra åt det?

Det finns fyra huvudsakliga strategier:

– Att vi, i egenskap av privatpersoner, minskar vår användning av strömmat innehåll.

– Att vi, också i egenskap av privatpersoner, använder förnyelsebar energi i största möjliga utsträckning för våra enheter (mobiler, surfplattor, datorer, med mera).

Det är hög tid att syna all elförbrukning i sömmarna

Karsten Winther, Europachef Vertiv

– Att företag som driver datacenter använder förnyelsebar energi i största möjliga utsträckning för dem.

– Att företag som bygger datacenter designar dem så effektivt som möjligt vad gäller elförbrukning.

Vi kan lämna de två första strategierna som berör privatpersoner därhän i det här sammanhanget. Det är orimligt i dagsläget att stifta lagar om privatpersoners elförbrukning och ännu mer orimligt att kontrollera sådana lagars efterlevnad. Lägg till det att upplösningen av strömmar innehåll ständigt ökar, med ökad internettrafik och elförbrukning som följd. Resonemanget gäller nog även folks användning av strömmat innehåll på jobbet, även om det troligtvis är en mer framkomlig väg att lagstifta om användning av enheter på företag och myndigheter, än för privatpersoner.

Men företag, och offentliga organisationer, kan påverka vilken typ av el, förnyelsebar eller inte, som används i datacenter, frivilligt eller som följd av lagstiftning. Och de kan påverka designen av datacenter, antingen direkt om de bygger dem eller indirekt genom att välja datacenter som är väldesignade vad gäller energianvändning för sin IT-drift. Sådana beslut påverkar inte bara företagsanvändningen av IT och internet, utan indirekt också privatpersoners användning, till exempel av strömmat innehåll. Innehållet som folk tar del av lagras i och strömmas från datacenter.

Det finns många exempel på hur designen av ett datacenter kan påverka elförbrukningen. Det allra mest uppenbara gäller kanske hur kylsystemet utformas. Equinix kopplingscenter, eller ”International Business Exchange”, i Amsterdam är ett exempel på vad som kan göras. I det hanteras direktanslutningar mellan fler än 1 125 företag och organisationer med hjälp av hårdvara i fler än 4 200 kabinett. Allt detta görs med 100 procent grön el, från vattenkraft, solkraft och vindkraft. Dessutom används grundvatten för kylning och växter på taket bidrar också till mer energisnål kylning.

Användningen av strömmat innehåll är bara ett av många exempel vad gäller elförbrukning för internet, digitalisering och IT. Smart byggda datacenter som drivs med grön el gör verkligen skillnad för klimatet och miljön.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>