Nu lanseras en helt elektrisk MINI Cooper
Hem TRANSPORT Nu lanseras en helt elektrisk MINI Cooper

Nu lanseras en helt elektrisk MINI Cooper

Publicerat av: Redaktionen

För den urbana, medvetna föraren kommer nu den helelektriska MINI Cooper SE.

Den ikoniska modellen har en elmotor på 184 hästkrafter och blir först ut i sitt segment med att drivas helt utan bensin eller diesel.

Nu lanseras en helt elektrisk MINI Cooper

Nu lanseras en helt elektrisk MINI Cooper

Den kombinerar hållbar mobilitet med uttrycksfull design, körglädje och premiumkvalité som är typiskt för MINI.

Med den helt nya MINI Cooper SE visar ännu en gång det brittiska varumärket att de ligger i framkant när det kommer till urban mobilitet. För 60 år sedan la MINI grunden för hur man kreativt tar vara på inner- och yttermåttutrymme för att skapa plats åt hela familjen. Idag är de ledande i premiumsegmentet för småbilar när det kommer till att kombinera körglädje med kreativitet och medvetenhet. Med MINI Cooper SE som drivs helt på el tar de nästa steg mot att skapa en både hållbar och känslodriven körupplevelse. Bilen börjar produceras i sitt hemland i höst och kommer från fabriken i Oxford.

– Den nya, helt elektriska MINI:n ankyter på många sätt till vårt arv. MINI Cooper SE representerar i stor utsträckning samma värden som den första MINI-modellen från 1959. Det fanns då en efterfrågan på små, effektiva bilar på grund av den globala drivmedelskrisen. Vi står nu inför nya utmaningar, som MINI ännu en gång tar sig an, säger Anders Brocknäs, ansvarig, MINI Northern Europe.

Innovativ och säker design

Nya MINI Cooper SE kommer med väl utvalda designförändringar samtidigt som den behåller de klassiska dragen av en traditionell MINI. Kraftfulla proportioner, 3-dörrars design och lång hjulbas är några av de attribut som får den nya eldrivna bilen att sticka ut. Laddningsuttaget sitter ovanför det högra bakhjulet precis på samma plats som det traditionella tanklocket. För att visa på skillnaden är det beklätt med en MINI Electric-logga. Samtliga elektriska delar är omsorgsfullt skyddade och stängs omedelbart ned vid en eventuell olycka. Säkerhetstänket i nya MINI Cooper SE sträcker sig långt förbi legala krav. Elmotorn är skyddad av en förstärkt stötdämpare och skyddsram medan högspänningsbatteriet är skyddat av en kraftig metallplatta.

Ren el-körglädje

Kontinuerlig och jämn accelerationskurva karaktäriserar kraftöverföringen i nya MINI Cooper SE. Utan att avbrytas av växlingar ger den nya elmotorn en intensiv körkänsla som ligger väl i linje med vad som karaktäriserar tidigare modeller från MINI. Motorn levererar både kraft och bekvämlighet. Med en effekt på 184 hästkrafter och ett vridmoment på 270 Nm tar sig bilen från 0 till 60 km/t på 3,9 sekunder och till 100 km/t på 7,3 sekunder. Maxhastigheten är begränsad till 150 km/t och bilen har en räckvidd på 235–270 km. Den nya eldriften tar MINI:s go-kartkänslan till nästa nivå. Detta tack vare att den nya MINI Cooper SE har en 30 mm lägre tyngdpunkt än de traditionella bilarna med förbränningsmotor.

En helt ny cockpit

Bakom ratten sitter en 5,5 tum stor färgskärm där föraren får information om bl.a. hastighet och körläge. Vad som mer kan utläsas på bilens olika displayer är batterikapacitet, kraftöverföring, trafikvarningar och navigation. Under laddning delar bilen med sig av information såsom återstående laddningstid, räckvidd och typ av laddningssätt. Färgerna på bilens panel går från orange till gul till grönt när batteriet är fulladdat.

Nya MINI Cooper SE: överblick och highlights

 • Första bilen från MINI och i premiumsegmentet för småbilar att drivas helt på el.
 • Elmotor på 184 hästkrafter och 270 Nm.
 • Kombinerad elkonsumtion: 15.0 – 13.2 kWh/100 km.
 • Kombinerat CO2 utsläpp: 0 g/km*.
 • Skräddarsytt litiumjonbatteri som ger en räckvidd på 235 till 270 kilometer.
 • Kan laddas genom vanligt eluttag i hemmet, i en Wallbox eller på offentliga laddningsstationer. Snabbladdning är möjlig upp till 50kW.
 • Smidig och sportig körkänsla med särskilt låg tyngdpunkt, framhjulsdrift och väl utvecklat antispinnsystem.
 • Acceleration 0–60 km/t på 3,9 sekunder.
 • Acceleration 0–100 km/t på 7,3 sekunder.
 • Karaktäristisk design från traditionella MINI 3-dörrars.
 • Modellspecifik inredning och instrumentpanel.
 • Två inställningsbara nivåer av återuppladdning och motorbromsning.
 • Som standard kommer bilen med LED-lampor, två zoners klimatanläggning, coupevärme som genereras av spillenergi från batteriet, klimatkontroll inför avfärd, elektrisk parkeringsbroms och Connected Navigation.

För att förenkla kundernas köpupplevelse går MINI Cooper SE att köpas i tre färdiga paketnivåer, varav paketet Essential är standard:

 • Essential (rekommenderat pris inklusive moms: 359 000 kr)
 • Experience (rekommenderat pris inklusive moms: 383 500 kr)
 • Maximise (rekommenderat pris inklusive moms: 416 400 kr)

I och med bonus malus-systemet får man som köpare av den helt eldrivna MINI Cooper SE en bonus på 60 000 kr.
Svenska kunder kan förhandsboka den första MINI Cooper SE till en kostnad av 15 000 SEK. Betalningen sker via Swish eller med en vanlig banköverföring. Förhandsbetalningen dras av från inköpspriset när den slutgiltiga ordern sker, alternativt återbetalas om kunden väljer att dra tillbaka sin order. Förhandsbokningen sker enklast här: https://www.mini.se/modeller/mini-electric/forhandsboka/

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>