Ny cirkulär materialcykel från BMW ska spara 7 ton volfram
Hem MILJÖ Ny cirkulär materialcykel från BMW ska spara 7 ton volfram

Ny cirkulär materialcykel från BMW ska spara 7 ton volfram

Publicerat av: Redaktionen

Återvinning av metallskrot från BMW:s fabriker ska årligen spara sju ton av konfliktmineralen volfram.

Detta kommer att minska koldioxidutsläppen med mer än 60 procent jämfört med tidigare.

I BMW Groups hållbarhetsstrategi läggs särskilt fokus på så kallade konfliktmineraler, där gruvdriften eller handeln med dessa mineraler ofta är förknippade med att bryta mot miljö- eller sociala standarder. Ett sådant exempel är volfram – som bland annat finns i borrar och fräsar som används i maskiner vid industriell biltillverkning.

Nu inför BMW Group en cirkulär materialcykel för denna metall, där använda borrar och fräsar samlas in från fabrikerna för att återvinnas. På detta sätt utvinns sekundär volfram, som kan användas för att tillverka nya verktyg. Detta minskar behovet av ny volfram med sju ton varje år, vilket ger en reducerad energiförbrukning med 70 procent och minskade CO2-utsläppen med mer än 60 procent.

– En ansvarsfull hantering av naturresurser är en avgörande del av våra hållbarhetsmål. Vi planerar att kraftigt öka mängden återvunna råmaterial till år 2030 och använda samma råmaterial upprepade gånger i en cirkulär ekonomi. Detta gäller både den faktiska bilen, men också det övergripande värdeskapandet, säger Dr Andreas Wendt, styrelsemedlem BMW AG med ansvar för inköp och leverantörsnätverk.

Ny cirkulär materialcykel från BMW ska spara 7 ton volframMetallskrot blir till nya verkty

Sedan juni 2021 har BMW Group börjat samla in metallskrot från verktyg innehållandes volframkarbid från fabrikerna i Tyskland och Österrike. Detta återvinns sedan hos det österrikiska gruvföretaget Wolfram Bergbau und Hütten AG, och behandlas där med en specialmetod för att producera sekundär volfram i pulverform. Detta mörkgrå pulver kan sedan användas för att tillverka nya verktyg.

Full transparens över “3TG

Redan 2012 identifierade BMW Group ett antal mineraler och andra råmaterial som är extra kritiska ur hållbarhetssynpunkt, och påverkan på miljö och samhälle från användningen av dessa material analyseras löpande. Särskilt viktiga är konfliktmineralerna tenn, tantal, volfram och guld – som går under den gemensamma beteckningen “3TG”. BMW Group strävar efter full transparens över hela värdekedjan för 3TG, och tillsammans med leverantörerna har man sedan 2019 uppnått 100% spårbarhet över 3TG-mineraler i komponenter och verktyg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>