Hem HÅLLBAR UTVECKLING Ny hållbarhetsbarometer visar Svenska matbutiker oinspirerande för klimatmedvetna

Ny hållbarhetsbarometer visar Svenska matbutiker oinspirerande för klimatmedvetna

Publicerat av: Redaktionen

Sverige är det land i Norden med högst andel vegetarianer och veganer. Att välja bort kött till förmån för grönt växer sig allt starkare och intresset för veganska färdigrätter ökar. En fjärdedel av svenska hushålls klimatpåverkan kommer från maten och för att klara klimatkrisen behöver vi ställa om vår konsumtion. Trots det känner endast 2 av 10 konsumenter att de blir inspirerade i butiken att handla vegetariskt och veganskt.

Ny hållbarhetsbarometer visar Svenska matbutiker oinspirerande för klimatmedvetna

Kategorin för frysta vegetariska produkter har haft en stark försäljningstillväxt under flera år och fortsätter med en kraftig tillväxt under 2020. Även kylda veganska och vegetariska färdigrätter ökar i försäljning med 33,8% för helåret 2019[1].

-Vi ser generellt ett ökat intresse för vegetarisk och vegansk mat, både utifrån ett klimat- och hälsoperspektiv, säger Maria Tilly marknadsdirektör Orkla Foods Sverige. I studier har vi sett att veganer gärna vill se det veganska sortimentet samlat i sin butik medan flexitarianer kan bli mer benägna att köpa en vegobulle när den ligger bredvid en köttbulle, fortsätter Maria.

– Det borde finns en stor tillväxtpotential för de butiker som vill satsa på det växtbaserade och klimatsmarta. Att endast 22% av svenska konsumenter säger att de blir inspirerade att handla växtbaserat får man väl ändå säga öppnar upp för en ökad försäljning för de butiker som satsar mer inom området, säger Maria.

Det vi äter står för ungefär en fjärdedel (27%) av de konsumtionsbaserade klimatutsläppen i Sverige[2]. Elin Röös som forskar på hållbar matproduktion vid SLU menar att det absolut mest effektiva sättet att minska utsläppen av växthusgaser är att skifta till en mer växtbaserad diet. Att helt enkelt minska mängden kött vi äter och istället äter mer grönt. I en redovisning av EAT-Lancetrapporten pekar Elin Röös på att vi max bör äta 200g rött kött och max 400g kyckling per vecka för att det ska anses hållbart utifrån ett hälsoperspektiv. Ser vi det utifrån ett klimatperspektiv handlar det om cirka 100g rött kött och max 200g kyckling per vecka, men mängden beror också på mycket utsläppen kan minskas i produktionen och hur mycket vi lyckas minska svinnet.

Orkla Sustainable Life Barometer visar att endast 4 av 10 svenskar tycker att det veganska och vegetariska utbudet är tillräckligt och bara hälften anser att produkterna är lätta att hitta i butik.

Den veganska och vegatariska trenden har vuxit sig stark i Sverige och ökar. Med ett ökat utbud i butikerna ökar variationen. Felix nya Vegetariska Delikatessbullar är ett exempel på hur en storsäljande vardagsprodukt av kött kan göras helt växtbaserad och därmed sänka trösklarna för att välja vego.

Pris och konsistens är två av de saker som spelar in när svenskar väljer växtbaserade rätter, men allra viktigast är smaken. I en jämförelse med övriga nordiska länder och Baltikum är svenskar piggast på att testa veganska färdigrätter. Nästan 6 av 10 svenskar äter vegansk korv någon gång per månad.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>