Hem MILJÖ Nytt hållbarhetsprogram hos Royal Greenland

Nytt hållbarhetsprogram hos Royal Greenland

Publicerat av: Redaktionen

Under hösten 2020 har Royal Greenland lanserat ett nytt, uppdaterat hållbarhetsprogram som utgår ifrån Royal Greenlands mission och övergripande strategi samt FN:s globala mål för hållbar utveckling.Nytt hållbarhetsprogram hos Royal Greenland

Royal Greenlands hållbarhetsprogram bygger på fyra prioriteringar inom ramen för FN:s globala mål för hållbar utveckling:

  • Hållbart fiske – Globalt mål #14: Hav och marina resurser
  • Ansvarsfullt avtryck – Globalt mål #12: Hållbar konsumtion och produktion
  • Det sunda arbetslivet – Globalt mål #8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
  • Utbildning på Grönland – Globalt mål #4 God utbildning

Våra mål och ambitioner inom hållbart fiske baseras på FN:s globala mål nr 14, ”Hav och marina resurser”, och vårt hållbarhetsprogram går ambitiöst in på hur vi arbetar med hållbara råvaror och utveckling av fisket (däribland flera nya arter). För oss är det helt naturligt med tanke på att vi är det största fiskeföretaget i Nordatlanten.

Royal Greenland ägs av Grönlands självstyre och är även Grönlands största arbetsplats med fyrtio fabriker längs den grönländska västkusten. En femtedel av befolkningen lever av fiske. Därför har det vi gör stor inverkan på landet. Vi lever på det havet ger oss och det ska vi säkra för kommande generationer. Kort sagt – hållbarhet har högsta prioritet.

Ett initiativ är till exempel arbetet för att öka det hållbara och certifierade fisket och därmed också tillmötesgå den ökande efterfrågan på MSC- och ASC-certifierade fisk- och skaldjursprodukter.

Ett annat initiativ är att utnyttja havets resurser bättre och på ett ansvarsfullt sätt för att kunna bidra med mat till världens ständigt växande befolkning. Fler arter ska utvecklas kommersiellt och göras tillgängliga som livsmedel. Redan nu arbetar en avdelning på Royal Greenland med försöksfiske och utveckling av arter såsom sjöborre och tång.

Våra mål och ambitioner inom ansvarsfullt avtryck baseras på FN:s globala mål nr 12. Här arbetar vi med vårt eget klimatavtryck genom att se på allt från vatten- och energiförbrukning till förpackning, transport och olika produktgruppers koldioxidavtryck samt genom att dra full nytta av fisket så att det ger så mycket mat och så lite avfall som möjligt. I hållbarhetsprogrammet kan man bland annat läsa att ”det finns en begränsad mängd fisk i haven och det förpliktar oss att utnyttja fisken på bästa sätt när den väl har fångats”.

Detta tankesätt kännetecknar Royal Greenland som företag. För vi är inte som de flesta andra kommersiella företag. Vi ägs av den grönländska staten och befolkningen och att tänka på hållbarhet är viktigt. Det ligger i vårt DNA, det är i vår natur.

Hållbarhetsprogram med mätbara mål och ambitioner

Arbetet med det nya hållbarhetsprogrammet leds av Royal Greenlands CEO och många medarbetare från hela organisationen är engagerade i det kontinuerliga arbetet med nya förbättringsprojekt och initiativ. Vårt nya hållbarhetsprogram är ambitiöst och väl genomarbetat med mätbara mål för 2022 och ambitioner för 2030. Dessutom innehåller det punkter som vi kontinuerligt arbetar med och vill bli bättre på.

Läs mer och se det nya hållbarhetsprogrammet här

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>