OKQ8 utökar sjömack på Lidingö med förnybara drivmedel
Hem MILJÖ OKQ8 utökar sjömack på Lidingö i Stockholm med förnybara drivmedel

OKQ8 utökar sjömack på Lidingö i Stockholm med förnybara drivmedel

Publicerat av: Redaktionen

OKQ8 etablerar en ny toppmodern anläggning med förnybara drivmedel för sjötrafik på Lidingö i Stockholm.

Den ligger i direkt anslutning till OKQ8:s redan befintliga sjömack och station i Islinge.

-Vi arbetar varje dag med att skapa förutsättningar för våra kunder och medlemmar att ställa om.

2019 lanserade vi Go Easy Diesel Marine, en RME-fri diesel speciellt anpassad för sjötrafiken med 20 % förnybar inblandning. Det känns väldigt bra att vi nu ger båtägare möjlighet att tanka helt förnybar HVO100 på vår befintliga station i Islinge och på så vis bidra till en bättre skärgårdsmiljö, säger Karin Hellgren, kommunikationschef OKQ8.

OKQ8 vill möjliggöra omställningen till hållbart båtliv. I Islinge använder OKQ8 Fossil Free Marines plattform som bland annat är utformad för att uppfylla samma miljö- och säkerhetskrav som en obemannad station på land, med exempelvis sprinklersystem, kameraövervakning och direktlarm till larmtjänst. Bolaget etablerar med sin plattform en ny standard för säker och miljömässigt hållbar förvaring och distribution av flytande bränslen, inklusive moderna biodrivmedel som Neste My Förnybar Diesel (HVO100).

-Vi är mycket stolta över att OKQ8 valt vår lösning för sin sjömack på Lidingö. OKQ8 har en gedigen historia och stor erfarenhet av omställningen mot en hållbar framtid, säger Karl-Oskar Tjernström, CEO Fossil Free Marine.

I princip alla båtar med dieselmotorer kan byta till fönybart bränsle (HVO) utan ingrepp i motor eller drivlina. Detta skulle minska andelen koldioxidutsläpp med 40 %*. Varje fossilfri marinstation kan potentiellt spara 5 000 ton koldioxid per år.

OKQ8 utökar sjömack på Lidingö med förnybara drivmedel

Den nya pontonen öppnar under vecka 30 och kommer att sälja Neste My Förnybar Diesel (HVO100) samt alkylatbensin, som reducerar utsläppen från inte minst tvåtaktsutombordare. Den nya kompletterande pontonen ökar tillgängligheten genom att fler båtar har möjlighet att lägga till samtidigt för att både tanka och besöka butiken. I framtiden planeras även försäljning av biobensin och andra biodrivmedel på OKQ8 Islinge.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>