Svenskarna är dåliga på att lämna in sina gamla mobiler till återvinning eller försäljning – trots att det både är miljösmart och ett enkelt sätt att tjäna pengar.
Åtta av tio har minst en gammal mobil som ligger hemma och skräpar, medan var femte har fem mobiler eller fler i byrålådan.
En majoritet vet inte heller hur mycket deras nuvarande mobil är värd i andra hand. Det visar en ny Novusundersökning från operatören Tre som släpps idag.
Trots att det finns pengar att tjäna på gammal teknik svämmar svenskarnas byrålådor över av gamla mobiler. Enligt en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av operatören Tre har åtta av tio svenskar minst en gammal mobil hemma som de inte använder. Närmare var femte (19 procent) har fem mobiler eller fler liggandes hemma.
– I Sverige är vi väldigt duktiga på att återvinna plast, papp, metall och glas. Vi är dock sämre på att återvinna mobiler, trots att det är bra för miljö och plånbok. Materialet i gamla mobiler går att återvinna, medan nyare telefoner kan lämnas in för att säljas igen till personer som vill ha en bra mobil till ett bättre pris, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre.
Många vill lämna in sina gamla mobiler
Närmare åtta av tio (76 procent) svenskar lämnade inte in sin gamla mobiltelefon när de senast köpte en ny. Drygt var fjärde (28 procent) anger i Tres undersökning att den främsta anledningen är att de behöver en mobil som reserv, medan var sjätte (16 procent) uppger att den blev liggande och drygt var tionde (13 procent) gav bort den.
Samtidigt uppger närmare fyra av tio (38 procent) att de skulle lämna in sin gamla mobil nästa gång de köpte en ny om de visste att den tas om hand på ett miljövänligt och säkert sätt, medan drygt var tredje (34 procent) skulle göra det om de fick pengarna tillbaka för värdet av mobiltelefonen eller sänkt månadskostnad på sitt abonnemang.
– Även om vi jobbar hårt för att få fler att lämna in sina gamla mobiler har vi anledning att vara självkritiska, allt för få återvinner. Nu satsar vi ännu mer för att öka både återvinning och kanske att man väljer att köpa en begagnad telefon nästa gång, det tjänar både miljön och plånboken på. Det börjar faktiskt, liksom med kläder, att bli trendigt med begagnade mobiler, en utveckling vi välkomnar, säger Mårten Lundberg.
Varannan svensk har ingen aning om mobilens andrahandsvärde
Närmare åtta av tio (76 procent) svenskar vet inte alls eller i låg utsträckning hur mycket pengar deras nuvarande mobil är värd i andra hand. Bara sju procent uppger att de vet exakt vad mobilen är värd.
– Min uppmaning är att ta en titt där hemma och gräva i byrålådan. Om du lämnar in mobilen som ligger och skräpar kan du antingen sänka din abonnemangskostnad eller skänka pengarna till välgörande ändamål. Är det en hyfsat ny telefon kan den dessutom säljas om. Samtidigt gör du miljön en tjänst och bidrar till teknikens cirkularitet, materialet från din gamla telefon används för att bygga ny teknik, säger Mårten Lundberg.