Geely och Renault Group skapar ett nytt företag för drivlineteknik tillsammans
Hem TRANSPORT Geely och Renault Group skapar ett nytt företag för drivlineteknik tillsammans

Geely och Renault Group skapar ett nytt företag för drivlineteknik tillsammans

Publicerat av: Redaktionen

Det nya globala företaget ska utveckla, producera och leverera avancerade hybrid- och utsläppssnåla motorer.

 Ramavtalet innebär att Geely och Renault Group innehar 50% av aktierna i det nya företaget.

Samarbetet har som mål att bli ledande inom nästa generations hybrid- och utsläppssnåla drivlinor. Företaget kommer förse flera varumärken world wide med komplett utbud av förstklassiga drivlinor inklusive elektrifierade lösningar. Bolaget kommer omfatta 17 drivlineanläggningar, 5 forskningscentra på tre kontinenter med cirka 19 000 anställda.

Geely Automobile Holdings Limited (Geely Auto HK.0175) (tillsammans kallade “Geely”) och Renault Group har tecknat ett icke-bindande ramavtal för att skapa ett företag för att utveckla, tillverka och leverera klassens bästa hybridmotorer och högeffektiva, bränslesnåla ICE-motorer.

Ramavtalet innebär 50-50 ägarandelar i det nya bolaget mellan Geely och Renault Group.

Det nya företaget kommer att vara en fristående global leverantör av drivteknik, producera nästa generations hybridmotorer och utveckla koldioxidfri och utsläppssnål teknik från fem globala FoU-centra. Vid lanseringen förväntas det nya företaget leverera till flera företaget i bilbranschen inklusive Renault, Dacia, Geely Auto, Volvo Cars, Lynk & Co, Proton och även Nissan och Mitsubishi Motors Company. I framtiden kan partnerskapet också erbjuda drivlineteknik till bilmärken från tredje part.

Bolaget planeras att driva 17 drivline-anläggningar på 3 kontinenter, med totalt cirka 19 000 anställda. Den kommer att ha en sammanlagd kapacitet på över 5 miljoner förbrännings-, hybrid- och plug-in-hybridmotorer och växellådor per år och försörja över 130 länder och regioner. Det nya företagets gemensamma produktportfölj och regionala fotavtryck kan erbjuda lösningar för 80% av den globala ICE-marknaden.

Nyheten sammanföll med Renault Group Capital Market Day i Paris, där koncernen har skisserat en rad initiativ för att påskynda sin omvandling och delat sina finansiella utsikter på medellång sikt.

Luca de Meo, VD Renault Group: “När nu Renault Group accelererar med sin planer i strategin Renaulution för att fånga den nya fordonsvärdekedjan, är vi glada över att ha kommit överens om ett ambitiöst partnerskap med Geely för att fortsätta utveckla ICE- och hybridmotorteknikerna som kommer att förbli en kritisk del av fordonsförsörjningskedjan i årtionden framöver. Vi kommer att kunna erbjuda klassens bästa drivlina och elektrifierade lösningar till flera OEM-märken över hela världen, vilket frigör marknadspotentialen för denna teknik med låga utsläpp.”

Eric Li, ordförande för Geely Holding Group, sa: “Dagens avtal med Renault Group kommer att göra det möjligt att skapa ett globalt ledande företag inom hybridteknik för att tillhandahålla högeffektiva avancerade lösningar för biltillverkare runt om i världen. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med Luca de Meo och hans Renault-team för att göra detta partnerskap till verklighet. Detta avtal bygger på vårt åtagande att utnyttja vår koncernövergripande tekniska expertis och varumärkesportfölj för att fortsätta vår banbrytande resa inom hållbarhet och värdeskapande som leder till konsumentkvalitet.”

Geely och Renault Group skapar ett nytt företag för drivlineteknik tillsammansDet nya företaget kommer att välkomna partners och aktieägare som lockas av möjligheten att bidra till branschledande ”cradle-to-grave” ekosystem med låga utsläpp och nollutsläpp över hela världen.

Ramavtalet förväntas leda till en formell sammanslagning under 2023. Ytterligare detaljer om den nya enheten förväntas offentliggöras under de kommande månaderna.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>