Panasonic Toughbook hjälper accobams avgörande valforskning i medelhavet
Hem MILJÖ Panasonic Toughbook hjälper accobams avgörande valforskning i medelhavet

Panasonic Toughbook hjälper accobams avgörande valforskning i medelhavet

Publicerat av: Redaktionen

Panasonic Toughbook hjälper accobams avgörande valforskning i medelhavet

I ett försök att kartlägga klimat- och människoskapade förändringar i havet har Conservation of Cetaceans of the Black Sea, Mediterranean Sea and Contiguous Atlantic Area (ACCOBAMS), en sammanslutning av forskare från 24 länder, sedan 2001 arbetat med att skydda och studera det marina livet i de nämnda haven.

För att skapa en samlad kunskapsbank med ett specifikt fokus på de enskilda regionerna föddes också ASI, ett gemensamt övervakningsprogram för att övervaka förhållandena hos de många valarterna och deras tillstånd på regional nivå i Medelhavet och Svarta havet.

ACCOBAM Survery Initiative (ASI) har samlat in data sedan sommaren 2018 och fokuserar nu på den sista fasen med hjälp från över 20 länder och 30 organisationer. Undersökningen är den första av sitt slag i området kring Medelhavet och Svarta havet och har därför krävt omfattande resurser. Över 100 forskare har varit knutna till projektet, från både vatten och till lands via åtta flyg och sex båtar: Efter ungefär fyra månaders fältarbete lyckades de täcka nästan hela Medelhavet och Svarta havet, motsvarande över 92 000 kilometer, tack vare dedikerad statistisk mjukvara.

Ett viktigt verktyg under projektets gång var Panasonic TOUGHBOOKs robusta och semi-robusta bärbara datorer. Tack vare enheternas kraftfulla funktioner, som lång batterilivslängd och utbytbara batterier, tålighet mot starka vibrationer från flygplan och båtar samt motstånd mot olika typer av miljömässiga störningar som höga temperaturer inuti flygplan och vattenstänk i båtar, kunde forskarna arbeta obehindrat oavsett plats.

TOUGHBOOK CF-54 är den tunnaste och lättaste TOUGHBOOK-datorn någonsin, och med sin unika ”honeycomb”-design uppnår den förbättrad styrka och är samtidigt skyddad mot vätskespill på tangentbordet. CF-33 använder däremot en 2-i-1-konstruktion och kan förvandlas till en robust surfplatta med två utbytbara batterier.

”Att ha enheter som man kan lita på var avgörande för oss i genomförandet av projektet: När vi genomför ett sådant stort projekt, som är baserat på realtidsobservationer, finns det inget utrymme för tekniska problem då det riskerar att sätta den insamlade datan i fara eller förstöra en hel arbetsdag,” säger Simone Panigada, vetenskaplig koordinator för ACCOBAMS Survey Initiative.

ASI ger en unik möjlighet att inte bara se havens många valarter, utan också på situationen för många andra marina arter, inklusive sköldpaddor, djävulsrockor, hajar och havsfåglar. Resultaten kommer hjälpa forskare med att övervaka havslivet i förhållande till både klimat- och människoskapade förändringar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>