Plastavfall på stränderna väntas öka med 50 % i sommar
Hem MILJÖ Plastavfall på stränderna väntas öka med 50 procent i sommar

Plastavfall på stränderna väntas öka med 50 procent i sommar

Publicerat av: Redaktionen

Keep Sea Blue använder Oracles blockkedjeteknik för att bekämpa plastföroreningar och hålla Medelhavet rent.

Keep Sea Blue, en oberoende internationell organisation med huvudkontor i Aten, valde Oracle Cloud Infrastructure och Oracle Blockchain för sitt uppdrag att hålla Medelhavet fritt från plast.

Plastavfall på stränderna väntas öka med 50 % i sommarKeep Sea Blue främjar en cirkulär ekonomi för plast i kustområden, och med Oracle Cloud kan de tillhandahålla fullständig insyn och spårbarhet genom plastens hela värdekedja.

Varje år tar sig åtta miljoner ton plast ut i havet i världen. Medelhavet är en av världens mest utsatta miljöer och har inte sluppit undan plastkrisen. Uppskattningsvis 229 000 ton plast hamnar i Medelhavet varje år, vilket skadar både mark- och havslevande ekosystem samt den biologiska mångfalden.

Keep Sea Blue samlar in ungefär 150 ton plast per månad, vilket motsvarar cirka 5 miljoner plastflaskor.

I år när covid-begränsningarna hävts och turismen förväntas stiga avsevärt räknar Keep Sea Blue med att vi får se en 50-procentig ökning av plastavfall längs medelhavskusterna 2022.

  • Keep Sea Blue samarbetar med volontärer, andra ideella organisationer, den privata sektorn och lokala myndigheter för att samla in plastavfall från stränder, exempelvis material som flaskor, nylon och fiskenät.
  • Det insamlade avfallet sorteras och bearbetas till att bli återvunnen havsplast (Recovered Seaside Plastic), ett certifierat återvunnet råmaterial som kommer att användas av tillverkare och varumärken för nya produkter och förpackningar.
  • Genom den blockkedjebaserade plattformen registrerar certifierade partner information och kan spåra plasten till sitt ursprung, ända ned till det specifika kustområde där den samlades in.
  • Företag som använder förpackningar av återvunnet material kan lägga till märkningen ”Recovered Seaside Plastic” på sina produkter eller förpackningar, vilket uppmärksammar deras kunder på produktens cirkulära resa och hållbarhet.

Bland Keep Sea Blues partner finns Klöckner Pentaplast, en global tillverkare av hållbara förpackningsprodukter som använder återvunnet material från havsplast insamlad av Keep Sea Blue när de skapar förpackningar för färska livsmedel i Storbritannien, Italien, Portugal, Tyskland och Turkiet.

”En väldigt bra sak med det vi har skapat är att man nu kan spåra och följa vad som händer med det avfall som man samlar in. Om en grupp volontärer eller ett lokalt samhälle samlar ihop 200 kilo plastavfall kan de hålla koll på var den plasten hamnar och hur den används till en ny produkt. Det är extremt motiverande”, säger grundaren Lefteris Bastakis.

”Avancerad teknik är ett kraftfullt verktyg för att bekämpa klimatförändringarna. Oracle tar itu med hållbarhetsutmaningar med hjälp av lösningar som enkelt går att integrera i kärnverksamheten hos alla typer av organisationer. Keep Sea Blues blockkedjedrivna plattform är ett mycket innovativt sätt att använda tekniken och vi är mycket stolta över att vara en del av deras framgångar. När den cirkulära ekonomimodellen omsätts i praktik inspireras förhoppningsvis många fler organisationer att utnyttja teknikens kraft för att skapa affärsframgångar på ett hållbart sätt”, säger Stefanos Dionysopoulos, Country Leader på Oracle i Grekland.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>