Utveckling av mikrofabriker för hållbar vatten- och dryckesförsörjning
Hem NYHETER Utveckling av mikrofabriker för hållbar vatten- och dryckesförsörjning

Utveckling av mikrofabriker för hållbar vatten- och dryckesförsörjning

Publicerat av: Redaktionen

Alfa Laval har tecknat ett samarbetsavtal med Wayout International, ett svenskt innovationsbolag, för att utveckla mikrofabriker för lokal och hållbar framställning av vatten och andra drycker.

Mikrofabrikerna kommer att använda Alfa Lavals teknik och byggas på bolagets anläggning i Köpenhamn, Danmark. Avtalet omfattar produktion av upp till 100 mikrofabriker och samarbetet påbörjas 2022.

Idag saknar mer än 2 miljarder människor tillgång till rent dricksvatten. Wayouts mikrofabriker kan behandla alla typer av vatten och remineralisera det för att framställa dricksvatten av högsta kvalitet. Det helautomatiska plug-and-play-systemet drivs av solpaneler. Att producera vatten lokalt innebär att man hanterar utmaningar såsom tappning, logistik och distribution, och man minskar även mängden plastavfall.

Samarbetsavtalet innefattar produktion av två olika koncept för mikrofabriker: ett för dricksvatten och ett för bryggda drycker. En enda mikrofabrik kan producera 150 000 liter dricksvatten i månaden och hindrar samtidigt upp till 250 000 plastflaskor och 25 ton koldioxid från att komma in i ekosystemet.

Utveckling av mikrofabriker för hållbar vatten- och dryckesförsörjning

Lars Dithmer, Business Unit President Food Systems, Food and Water Division, Alfa Laval, Ulf Stenerhag, grundare och vd, Wayout International och Jørgen T Nielsen, Industry and Engineering Manager E&S Brewery, Food Systems, Alfa Laval

”Detta samarbete kombinerar Alfa Lavals tekniska expertis med Wayouts innovativa processer för att påskynda utvecklingen av hållbara lösningar”, säger Nish Patel, chef för Livsmedel- och vattendivisionen. ”Det hanterar en viktig global fråga – tillgång till säkert dricksvatten – och vi är mycket nöjda med att vår teknik är en del av lösningen.”

 

Utveckling av mikrofabriker för hållbar vatten- och dryckesförsörjning

Ulf Stenerhag, vd, Wayout International, Kamilla Kjørup Boe Marketing Communication Manager, Food & Water Division, Alfa Laval and Jørgen T Nielsen, Industry and Engineering Manager E&S Brewery, Food Systems, Alfa Laval

”Om det är något vi lärt oss 2020 är det att det inte längre är möjligt att förlita sig på globala värdekedjor. Vi måste bryta mönstret, börja producera lokalt och bli självförsörjande på ett hållbart sätt. Vi är glada och stolta att Alfa Laval tror på vårt koncept och är med oss på resan mot en mer hållbar planet”, säger Ulf Stenerhag, vd för Wayout.

Kort om Wayout

Wayout grundades 2018 av en grupp ingenjörer och företagsledare med bakgrund inom bl a IoT och teknisk innovation. Wayout tillverkar nyckelfärdiga och miljövänliga mikrofabriker som hyrs ut till lokala organisationer och entreprenörer som ser fördelarna med lokal produktion av vatten och andra drycker. Istället för att skeppa färdigförpackade drycker kors och tvärs över planeten med tonvis av koldioxid och plastsopor som följd erbjuder Wayout ett hållbart och kommersiellt alternativ för lokal försörjning av vatten och drycker.

www.wayoutintl.com

Kort om Alfa Laval

Alfa Laval, världsledande inom värmeöverföring, separering och flödeshantering, är inriktat på områdena energi, marin, livsmedel och vatten. Bolagets världsledande expertis, produkter och service är viktiga framgångsfaktorer för ett brett spektrum av kunder i ett 100-tal länder. Genom att optimera deras processer, skapa ansvarsfull tillväxt och ligga i spetsen för teknikutvecklingen hjälper vi dem att uppnå såväl sina affärs- som hållbarhetsmål.

Alfa Lavals innovativa teknologier används för att rena, förädla och återanvända material och naturresurser. De bidrar till förbättrad energieffektivitet och värmeåtervinning, effektiviserad vattenrening samt minskade utsläpp. Vår ständiga drivkraft är att bidra till en positiv utveckling för våra kunder, likaväl som för oss människor och vår planet. Vi gör världen bättre, varje dag.

www.alfalaval.com

Relaterade länkar

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>