Hem MILJÖ RUSTA går med i ChemSecs initiativ ”No to PFAS”

RUSTA går med i ChemSecs initiativ ”No to PFAS”

Publicerat av: Redaktionen

RUSTA går med i ChemSecs initiativ ”No to PFAS” 3

RUSTA stödjer nu initiativet ”No to PFAS” som drivs av miljöorganisationen ChemSec och stödjer därmed uppropet att fasa ut högflourerande ämnen.

Den höga tillväxttakten till trots så fortsätter Rusta sitt arbete med att utveckla sitt lågpriskoncept mot ökad hållbarhet. Nu skriver Rusta på Chemsec:s ”PFAS commitment” som syftar till att fasa ut användningen av PFAS eller högfluorerade ämnen, som de också benämns.

PFAS är en grupp om cirka 5000 högfluorerade ämnen som används i bland annat ytbehandlingar på textiler och stekpannor. PFAS används även i vissa kosmetiska produkter och kan även finnas i elektronik. PFAS är mycket svårnedbrytbara, vilket innebär att de idag finns nästan överallt i vår miljö tex. i grund- och dricksvatten.

För Rusta så blir detta startskottet på sin resa mot PFAS-fria produkter.

– Rusta har som mål att inom snar framtid även begränsa vissa ämnen som inte regleras med lagar eller direktiv. Redan idag kravställer vi på kemikalier mot våra leverantörer i enlighet med rådande lagar och direktiv i en s.k. begränsningslista (restricted substances list). Genom att skriva på detta avtal går vi nu in i nästa etapp i arbetet med att fasa ut användningen av PFAS i produkter och leverantörskedjor, berättar Mats Malmberg, produktutvecklingschef på Rusta.

Chemsec ser att fler och fler företag börjar få upp ögonen för PFAS-problematiken och i takt med att fler företag ställer sig bakom initiativet ökar organisationens möjligheter att påverka lagstiftningen

Det största problemet med PFAS, med väldigt få undantag, är att dom är helt lagliga att använda. Detta innebär att många företag som vill sluta använda PFAS i sina produkter har begränsade möjligheter att kommunicera detta till sina leverantörskedjor. Här tror vi att vårt initiativ kan vara till stor hjälp för företag som vill engagera både leverantörer, ledningen och konsumenter i frågan, säger Alice Hyllstam, Business Advisor på ChemSec.

Läs mer om initiativet ”No to PFAS” här.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>