Så minskar vi transportutsläppen
Hem TRANSPORT Så minskar vi transportutsläppen

Så minskar vi transportutsläppen

Publicerat av: Redaktionen

Forskare berättar stringenta styrmedel, jämlik transportplanering och nya affärsmodeller.

Det nordiska transportforskningsprojektet Shift går mot sitt slut med ny kunskap om vilka åtgärder som behövs för att vi ska nå för noll nettoutsläpp från trafiken 2040.

– De nordiska länderna har bättre förutsättningar än de flesta andra länderna att gå före och ställa om transportsystemet till fossilfrihet. Vi måste ta på oss ledartröjan och visa att det går, säger Julia Hansson, projektledare för Shift och forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Shift, Sustainable Horizons for Future Transport, är ett samarbete mellan forskare i Sverige, Norge och Danmark och finansieras av Nordic Energy Research.

Transporter står för en mycket stor del av de totala utsläppen. Särskilt stora är utmaningarna för tunga transporter. Om vi ska nå klimatmålen måste utsläppen från transportsektorn minska kraftigt och snabbt.

Så minskar vi transportutsläppen

– Vägen dit har minst tre dimensioner. Vi behöver undvika transporter som inte är direkt nödvändiga. Vi behöver gå över till de mest energieffektiva transportslagen – till exempel genom att flytta transporter från väg till järnväg. För det tredje behöver vi utveckla tekniken, till exempel genom att bygga mer bränsleeffektiva bilar, säger Markus Wråke, vd på Energiforsk och en av forskarna i Shift.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>