Sju finalister gör upp om titeln Miljöbästa Bil 2021
Hem TRANSPORT Sju finalister gör upp om titeln Miljöbästa Bil 2021

Sju finalister gör upp om titeln Miljöbästa Bil 2021

Publicerat av: Redaktionen

En expertjury har valt ut sju finalister bland de fyrtio bilmodeller Gröna Bilister nominerat till utmärkelsen Miljöbästa Bil 2021.

En av finalisterna är en minibuss, och alla är elbilar.

Gröna Bilister har nominerat fyrtio bilmodeller utifrån ett antal objektiva urvalskriterier. Expertjuryn har nu gjort sitt urval bland dessa. Utöver de nominerade bilarnas miljö- och klimatpåverkan ska juryn även väga in deras säkerhet, användbarhet och ekonomi i sin bedömning.

– Finalfältet är mycket starkt, säger Per Östborn, projektledare för Miljöbästa Bil 2021. Vi gläds åt den snabba utvecklingen på elbilsmarknaden. Nu finns konkurrenskraftiga elbilar i alla storleksklasser. För första gången aspirerar en elektrisk minibuss på titeln Miljöbästa Bil.

Bland de fyrtio nominerade modellerna i rapporten Miljöbästa Bilar 2021 finns även biogasbilar, laddhybrider och en vätgasbil. De är alla bra miljöval. Och det finns ännu fler miljövettiga bilar som till stor del kan köras förnybart på etanol E85 eller HVO100.

– Vi måste inse vidden av den omställning som ligger framför oss, säger Gröna Bilisters ordförande Marie Pellas. Även om vi tror mycket på elbilar har vi inte råd att stänga dörren till andra hållbara alternativ.

Gröna Bilister anlägger ett livscykelperspektiv på både drivmedlet och biltillverkningen när vi redovisar klimatpåverkan hos de fyrtio nominerade bilmodellerna. Det finns en nymornad insikt hos industrin och i politiken att transparensen kring tillverkningen av bilar och elbilsbatterier måste bli bättre, och att kraftfulla åtgärder måste sättas in för att göra den mer hållbar.

Sju finalister gör upp om titeln Miljöbästa Bil 2021Inom kort kommer Gröna Bilister att presentera den livscykelinformation vi lyckats samla in från generalagenterna. Då kommer vi att nominera två biltillverkare till ett pris för berömvärd transparens kring livscykelanalys (LCA).

Finalisterna kommer att samlas i en liten by i Värmland i början av september, och få diplom av en eller flera kända personer med motorintresse och anknytning till Värmland. Då utses Miljöbästa Bil 2021, samt LCA-pristagaren. Mer information kommer när prisutdelningen närmar sig.

– Det är i våra städer de allra bästa alternativen till bilen finns. Därför vill vi söka oss ut på landsbygden med framtidens bilar, där de verkligen kommer att behövas, säger Marie Pellas. Och var passar det bättre att väcka uppmärksamhet kring de bästa miljöbilarna än i biltokiga Värmland?

Finalisterna

 • Hyundai IONIQ electric
 • Hyundai KONA electric
 • Kia e-Niro
 • Peugeot e-Traveller
 • SKODA ENYAQ (med mindre batteri 60 kWh)
 • Tesla Model 3 (2WD eller 4WD)
 • VW ID.4 (med mindre batteri 52 kWh)

Juryn

 • Alrik Söderlind – Chefredaktör för Auto Motor & Sport och styrelseledamot i Gröna Bilister
 • Anders Kullgren –Trafikforskningschef på Folksam
 • Anna Pettersson – Tidigare stationschef och numera systemförvaltare på Opus Bilprovning AB
 • Anne Sörensson – Projektledare för Grön Trafik med Green Highway i Östersunds kommun
 • Eva Sunnerstedt – Enhetschef för Miljöbilar i Stockholm i Stockholms stad
 • Mattias Goldmann – Hållbarhetschef på Sweco och mångårig biltestare för Gröna Bilister

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>