Sjukvårdens mat allt miljövänligare
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Sjukvårdens mat allt miljövänligare

Sjukvårdens mat allt miljövänligare

Publicerat av: Redaktionen
Sjukvårdens mat allt miljövänligare

Tomas Eriksson (MP)

Region Stockholms patientmåltider har allt mindre miljöpåverkan. Mängden mat som kastas, andelen ekologiskt och klimatpåverkan har en utveckling åt rätt håll. Matsvinnet har till exempel minskat med 14 procent sedan 2017 visar Region Stockholms hållbarhetsredovsning för 2019.

-Målet är att minska med 40 procent till 2021. Södersjukhuset visar att det går. De har på två år minskat matsvinnet med 75 procent. De gör ett fantastiskt arbete som nu inte bara kopieras av andra sjukhus i regionen utan även av andra regioner, säger Tomas Eriksson (MP) miljöregionråd i Region Stockholm.

Maten på våra sjukhus är viktig för patienternas välbefinnande och hälsa. Det finns ingen motsättning mellan bra och näringsrik mat och minskat matsvinn. Tvärtom har det visat sig att anpassade måltider efter patienters individuella behov leder till att mindre mat hamnar i soporna. När Region Stockholms hållbarhetsredovisning för 2019 presenteras visar den att arbetet med att minska matsvinnet är på rätt väg.

– För den som är sjuk är maten viktigt för att bli frisk snabbare. När hänsyn tas till varje patients behov gör det att fler äter den mat de får. Det kan exempelvis handla om att få mindre portioner oftare eller mat utanför ordinarie serveringstid. Samtidigt minskas då också matsvinnet – det blir win-win, säger Tomas Eriksson (MP).

Hållbarhetsredovisningen visar också att det arbete som görs kring mat och dess klimat- och miljöpåverkan i Region Stockholm gör stora framsteg. För att bidra till biologisk mångfald och mindre användning av gifter i livsmedelsproduktion är målet att andelen ekologisk mat ska vara 50 procent 2021. Här var siffran 42 procent 2019. Samtidigt går arbetet med det förhållandevis nya målet om minskad klimatpåverkan från patientmåltider framåt. Sedan 2016 ses en minskning på hela 15%.

-Region Stockholm är en stor inköpare av livsmedel, det vi gör spelar därför stor roll. Att arbetet går framåt gör därför stor skillnad. De kommande åren ska dessutom flera avtal omförhandlas för att ge ytterligare skjuts i rätt riktning, säger Tomas Eriksson (MP).

Dock höjer miljöregionrådet ett varningens finger – arbetet med lokalproducerad mat riskerar att sacka efter eftersom det inte går att mäta.

-Vi har mål om lokalproducerad mat för att gynna lokal produktion och minska klimatpåverkan, men det går inte att få tillräcklig information om vart maten producerats. Lagstiftningen kring ursprungsmärkning behöver förändras och branschen bli bättre, säger Tomas Eriksson (MP).

Maten i siffror från Hållbarhetsredovisningen 2019:

Andelen ekologiska livsmedel, i procent.

Mål:50 procent 2021

2019: 42 procent ekologiskt.

Klimatpåverkan från patientmåltider, ton koldioxidekvivalenter i procent.

Mål: Ska ha minskat med 20 procent 2021 i jämförelse med 2016. 

2019: Minskat med 15 procent sedan 2016.

Mängden matsvinn, ton.

Mål: mängden matsvinn ska minska med 40 procent till 2021 i jämförelse med 2017.

2019: Mängden matsvinn har minskat med 14 procent sedan 2017. För att nå målet behöver minskningen vara 40 procent. SÖS har minskat sitt matsvinn med mer än 75 procent på bara 2 år.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>