Hem MILJÖ Släng julgranen rätt

Släng julgranen rätt

Publicerat av: Redaktionen

Släng julgranen rätt 3

Med närmare 90 uppsamlingsplatser för julgranar blir det lätt att göra sig av med julgranen då julen ska städas ut. Granen kan även lämnas vid någon av Stockholms återvinningscentraler. Alla julgranar som samlas in återvinns och bidrar därmed till att Stockholm blir mer hållbart.

Insamlingen av julgranar från fasta insamlingsplatser pågår från den 25 december 2020 till den 31 januari 2021. På återvinningscentralerna kan Stockholmarna lämna in granen året runt.

Alla julgranar som samlas in återvinns genom ett världsunikt samarbete där granarna omvandlas till biokol och fjärrvärme, vilket numera sker hos Stockholm Vatten och Avfall i Bromma. Biokolen används i Stockholms planteringar där den skapar nytta genom att tillföra näring som är lätt för växter att ta upp, samtidigt som det innebär att koldioxid från atmosfären binds i jorden under hundratals år. Värmen från produktionen av biokol tas om hand och blir fjärrvärme som används inom staden. De uttjänta granarna bidrar på så sätt till att göra Stockholm mer hållbart.

Viktigt för att underlätta återvinning av granar:

  • Plocka bort allt julpynt från granen
  • Ta bort eventuella säckar

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>