Hem TEKNIK Smart app gör eftermarknadsarbetet enklare för Gomero och kunderna

Smart app gör eftermarknadsarbetet enklare för Gomero och kunderna

Publicerat av: Redaktionen

Som servicetekniker arbetar Gomeros Lennart Alfredsson ofta väldigt nära kunderna. För att göra vardagen enklare och mer effektiv har Lennart tillsammans med kollegor utvecklat en självinstruerande app för underhållsservice och installation.

Smart app gör eftermarknadsarbetet enklare för Gomero och kunderna

Appen ger bland annat snabba svar på status för kontrollutrustningen SIPP som detekterar oljeläckage från transformatorer. SIPP är också en unik och effektiv metod för tömning av regnvatten i transformatorgropar.

– Som namnet antyder handlar mitt jobb som servicetekniker om att ge kunderna bästa tänkbara service. Det gäller att säkerställa att alla enheter fungerar som de ska och vid behov kunna bistå med service och underhåll. Med den nya appen har både jag och kunderna tillgång till ett effektivt processtöd, oavsett om man befinner sig på fältet eller kontoret. Den ger snabbt svar på status för Sippen, behov av underhållsservice samt vattennivån i gropen för att hålla sig inom ”säker grop”. Appen innehåller även instruktionsfilmer för hjälp till självhjälp, kommenterar Lennart.

– Den nya appen kräver heller inte omfattande förkunskaper. Vi vet att kundernas kunskap och erfarenhet varierar en hel del. Det tog vi med oss i utvecklingsarbetet. Vi har utgått från att användarna inte måste vara särskilt insatta i systemet för att kunna ha nytta av appen. Den är självinstruerande för användarna som bara behöver inloggning för att komma igång. Det finns även möjlighet att göra en analys som lätt upptäcker läckande gropar.

Funktionalitet som matchar SIPP
Gomero har utvecklat kontrollutrustningen SIPP som detekterar oljeläckage från transformatorer. SIPP är också en unik och effektiv metod för tömning av regnvatten i transformatorgropar. Lösningen gör att transformatoroljan alltid ryms i gropen vid ett eventuellt haveri. SIPP är en nischad lösning men fungerar som en mycket intressant plattform när elnätsbolagen nu går mot en strategisk satsning att koppla upp nätstationerna i betydligt större skala än tidigare. Genom att använda den befintliga infrastrukturen kring SIPP hjälper Gomero elnätsbolagen att ta stora kliv framåt inom arbetet med prediktivt underhåll.

– Det pågår en snabb digitalisering där vi vill fortsätta att ligga i framkant av utvecklingen. Vår hårdvara måste matchas av ett processtöd som möjliggör uppkopplade enheter och en säker övervakning av kundernas transformatorstationer. Här är appen en viktig komponent. Om man som Gomero säljer trygghet, säkerhet och full koll bygger det till stor del på förmågan att förenkla en relativt komplex verksamhet som underhåll och service av transformatorstationer, fortsätter Lennart.

Stimulerande att arbeta inom område i förändring
De flesta är överens om att underhållsarbetet inom energisektorn måste effektiviseras för att klara de utmaningar vi står inför, både vad gäller hållbarhet och driftsäkerhet. Och att den utvecklingen måste påskyndas.

– Det är väldigt spännande och intressant att arbeta inom ett område som genomgår stora förändringar. Att vara delaktig i utvecklingen av både hård- och mjukvara känns väldigt stimulerande, särskilt när man ser att det vi gör bidrar till att göra skillnad och nytta i vardagen. Jag har arbetat på Gomero i åtta år och trivs otroligt bra här. Som servicetekniker har jag ett fritt och självständigt arbete med ett eget ansvar att lösa varje situation på bästa sätt, avslutar Lennart.

Kort om appen:

  • Fritextsök och redigera stations- och apparatuppgifter
  • Funktionstesta i samband med utförd service och materialbyte
  • Registrera utförd service
  • Ta del av enkla instruktionsfilmer och guider
  • Se eventuella felkoder och behov av underhållsservice

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>