Handelsbanken Liv ställer sig bakom The Fossil Fuel Treaty
Hem MILJÖ Handelsbanken Liv ställer sig bakom The Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty

Handelsbanken Liv ställer sig bakom The Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty

Publicerat av: Redaktionen

Handelsbanken Liv ställer sig som första livförsäkringsbolag i världen bakom Fossilnedrustningsavtalet, The Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty, ett globalt initiativ för att fasa ut fossila bränslen och stödja omställningen.

Enligt IPCC är det avgörande att de globala utsläppen av växthusgaser minskar med minst 45 procent senast 2030 jämfört med nivåerna 2010 för att det ska vara möjligt att nå Parisavtalets målsättning att begränsa temperaturhöjningen globalt till 1,5 grader.

Trots vissa framgångar vid det senaste klimattoppmötet, bedömer Climate Action Tracker att de uppdaterade nationella klimatmålen (NDC) sammantaget riskerar att leda till en temperaturökning mellan 2-2,4 grader.

”Det behövs globala åtaganden och konkreta planer för att helt fasa ut fossil energi. Vi vill därför uppmana både politiker och andra banker, fond- och försäkringsbolag att agera. Det är helt avgörande att fler bidrar, och liksom Handelsbanken Liv styr om finansiella flöden från fossila energislag till förnybara alternativ”, säger Martin Björgell, produktchef Handelsbanken Liv.

Handelsbanken Liv ställer sig bakom The Fossil Fuel TreatyGenom FN:s icke-spridningsavtal för kärnvapen 1968 enades världens länder om ett nedrustningsavtal för att förhindra kärnvapenkrig, och Montrealprotokollet 1987 samlade framgångsrikt världens länder för att skydda ozonlagret. Med inspiration i dessa avtal uppmanas nu världens regeringar att förhandla och ratificera ett Fossilnedrustningsavtal för att stoppa all expansion och avveckla fossila bränslen samt säkerställa en global rättvis omställning för alla.

”Under flera år har vi arbetat för att påverka fondförvaltare att exkludera investeringar i fossil energi och ställa om sina investeringar, men vi konstaterar att tempot behöver öka. Med vårt ställningstagande vill vi visa att det finns bank- och försäkringsbolag som menar allvar och ligger i framkant”, säger Martin Björgell.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>