Startupen Lifecycle IT hjälper företag att ställa om till cirkulär livscykelhantering av hårdvara
Hem STARTUP Startupen Lifecycle IT hjälper företag att ställa om till cirkulär livscykelhantering av hårdvara

Startupen Lifecycle IT hjälper företag att ställa om till cirkulär livscykelhantering av hårdvara

Publicerat av: Redaktionen

Det nystartade företaget Lifecycle IT vill ge mindre företag samma chans till en cirkulär livscykelhantering av hårdvara som idag oftast bara erbjuds större aktörer.

Startupen Lifecycle IT hjälper företag att ställa om till cirkulär livscykelhantering av hårdvara

Medgrundare Lifecycle IT, Joshua Moore och Rasmus Mellerup.
Fotograf: Håkan Målbäck

Genom att hjälpa svenska bolag att ställa om till ett mer hållbart arbetssätt vill de minska landets klimatavtryck – och samtidigt bidra till sänkta budgetar för företagens IT-inköp.

Varje år kasseras enorma mängder fungerande teknik. Bara under 2019 adderades 53,6 miljarder ton hårdvara till det växande skräpberget med e-skrot, enligt FN’s Global E-waste Monitor 2020; det är en ökning med 21 procent på fem års tid. Endast 17,4 procent av all kasserad hårdvara samlades in och återvanns under 2019.

Startupen Lifecycle IT vill hjälpa små till medelstora företag att konsumera IT på ett mer hållbart och effektivt sätt. Erbjudandet anpassas utifrån kundens behov och presenteras i första hand som en hyresmodell. Lifecycle IT erbjuder även ett eget asset-system där kunden får tillgång till en helhetsvy över sina produkter och dess livslängd, samt rådgivning kring asset management och licenshantering.

Grundarna Joshua Moore och Rasmus Mellerup har båda lång erfarenhet från IT-branschen och såg en lucka i marknaden.

– Framtidens affärsmodeller är cirkulära och vi måste alla ta ansvar för vilken värld vi efterlämnar till nästa generation. För att svenska företag ska lyckas med att dra sitt strå till stacken måste sättet vi hanterar hårdvara på förändras. Majoriteten av produkterna Lifecycle IT säljer hanteras ansvarsfullt längs hela kedjan; från inköp till användning vidare till återtag, säger Joshua Moore, medgrundare, Lifecycle IT.

Den nystartade IT-återförsäljaren menar att hållbar livscykelhantering av hårdvara idag oftast bara erbjuds större aktörer.

– Den största mängden företag i Sverige är små, men hittills har det varit onödigt komplicerat för dem att få hjälp med att ställa om. Det leder till att hållbar hantering av hårdvara halkar ned på agendan, trots att en omställning både sparar på samhället och företagens kassor. Vi vill hjälpa den största gruppen företagare konsumera IT mer ansvarsfullt och kostnadseffektivt. Vi ser fram emot att hjälpa Sveriges alla företag att ställa om till hållbar livscykelhantering, säger Rasmus Mellerup, medgrundare, Lifecycle IT.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>