Snabb utveckling mot hållbar mobilitet!
Hem TRANSPORT Snabb utveckling mot hållbar mobilitet!

Snabb utveckling mot hållbar mobilitet!

Publicerat av: Redaktionen

Under 2020 sjönk koldioxidutsläppen från nya bilar mycket kraftigt.

Snabb utveckling mot hållbar mobilitet!

Från 120 g/km till 93 g/km, en nedgång med hela 23% på bara ett år.

Den viktigaste orsaken är den framgångsrika lanseringen av laddbara bilar som Sveriges bilhandlare genomfört. Men även de genomsnittliga utsläppen från hela bilparken sjönk markant från 159 till 151 g/km tack vare att äldre bilar byts ut mot nya energieffektivare fordon.

De totala utsläppen från vägtrafiken sjönk 9% under 2020 och har sedan 2010 minskat med 29%. Nedgången under 2020 berodde också, under vissa tider av året, på trafikminskningar till följd av pandemin.

Samtidigt utvecklas även trafiksäkerheten mycket positivt. 2003 omkom 524 personer i trafiken och 2020 bara 190 personer trots att trafikarbetet ökat. Januari 2021 hade rekordlåga 7 omkomna. I takt med att äldre fordon byts ut och allt större andel av trafikarbetet utförs av fordon med aktiva säkerhetssystem kommer trafiken att bli allt säkrare.

-Alla viktiga indikatorer för hållbar mobilitet utvecklas snabbt i positiv riktning för bilismen , säger Charlie Magnusson, på MRF.

-Vi ser nu att vägen till en helt fossilfri bilism är realistisk. Samhällsplaneringen bör utgå från att bilismen i framtiden är hållbar och kommer att efterfråga av fler grupper i allt större utsträckning.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>