Hem MILJÖ Stockholms stad, Ellevio, Scania och Volkswagen lanserar elektrifieringspakt

Stockholms stad, Ellevio, Scania och Volkswagen lanserar elektrifieringspakt

Publicerat av: Redaktionen
Stockholms stad, Ellevio, Scania och Volkswagen lanserar elektrifieringspakt 2

Finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) och trafikborgarråd Daniel Helldén (MP).

Elektrifieringen av fordonsparken behöver gå snabbare. Det kräver samarbete mellan politiken och näringslivet. Därför ingår Stockholms stad en elektrifieringspakt med aktörer i mobilitetsbranschen.

Personbilar och tyngre transporter står för omkring en tredjedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser. Stockholms styrande politiker vill att utsläppen ska minska snabbare.

– Stockholm ska vara världsledande i arbetet med att förverkliga FN:s klimatavtal. Vi är överens om att luften ska bli renare, bullret från trafiken ska bli lägre och utsläppen från fordonsflottan kraftigt ska minska till 2030, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd.

Stockholms grönblå majoritet vill uppmuntra alternativ för den som inte vill äga en bil. Det görs bland annat i form av bättre infrastruktur för gång och cykel, utbyggd kollektivtrafik och bilpooler. De motorfordon som finns kvar ska kunna förflytta sig miljövänligt.

– Vi behöver göra det enklare att ladda privata elbilar såväl som tyngre ellastbilar. Det kräver att vi intensifierar stadens samarbete med mobilitetsbranschen, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Ellevio, Scania och Volkswagen har i projektet Eltransport Stockholm 2030 verkat för att underlätta elektrifieringen. Nu fördjupar Stockholms stad samarbetet i en elektrifieringspakt. Målet är snabbare växla över till en helt fossilfri fordonsflotta.

– I Stockholm finns skarpa politiska klimatmål och företag som ligger i framkant i omställningen till hållbara transporter. Tillsammans har vi ett guldläge att ta ledartröjan i arbetet för en fordonspark utan utsläpp, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Lanseringen av elektrifieringspakten sker parallellt med Stockholms åtaganden i förbundet C40, som samlar världens största städer. Organisationen sjösatte nyligen nätverket Cities Business Climate Alliance, där Stockholms fokusområde är just klimatsmarta leveranser.

– I näringslivet finns innovativa lösningar på städernas utmaningar. Elektrifieringspakten kan inspirera fler företag att anta modiga klimatmål och ge Stockholm nya verktyg att dela med sig av till andra stora städer, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd.

Läs mer om elektrifieringspakten och Stockholms stads arbete för elektrifiering på DI Debatt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>