Styrud investerar för hållbarhet
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Styrud investerar för hållbarhet

Styrud investerar för hållbarhet

Publicerat av: Redaktionen

Styrud investerar för hållbarhet

Styrud investerar för framtiden och tar med miljö, arbetsmiljö, säkerhet och effektivitet i kalkylen. ISO-certifiering av entreprenadprocessen 2019 var en viktig markering att kvalitet, miljö och arbetsmiljö är frågor som kontinuerligt finns med högst upp på agendan.

Personalen kommer givetvis i första rummet och Styrud lägger ned stort arbete på både utbildning och på att skapa förutsättningar för en säker arbetsplats. Annika Jacobsson som är inköpsansvarig på Styrud kan intyga att dessa frågor är i fokus i hela inköpsprocessen. När det gäller maskiner arbetar Styrud aktivt tillsammans med leverantörerna för att få ut det allra bästa ur varje inköpt enhet.

Inför våra senaste investeringar har vi haft ett intensivt samarbete med de aktuella leverantörerna och till exempel lyckats få ned ljudnivån från 107 till 84 Db på en maskin som köptes in i höstas. Vi är tydliga med våra önskemål och vilka krav som ska uppfyllas inom KMA både för vår del och för våra kunder. Det gäller att ligga i framkant vad gäller utrustning och att vara med och påverka utvecklingen mot ännu mer effektiva och miljövänliga maskiner och fordon. Inköp är en viktig del av utvecklingsarbetet, konstaterar Annika.

Fördelarna med schaktfri teknik är flera. Att intilliggande verksamheter och trafik fortsatt kan pågå under ledningsbygget och ekonomiska besparingar, främst genom att varken schaktning eller spontning krävs och att inte heller återställande av asfalt, stensättningar eller planteringar behövs. Den stora miljömässiga vinsten ligger i att schaktfritt ledningsbygge genererar avsevärt mindre koldioxidutsläpp (beräkningar på uppemot 70-95% mindre beroende på förhållanden och metod) i jämförelse med traditionellt schaktade metoder. Har man dessutom en maskinpark som underhålls regelbundet och lägger till moderna fordon och maskiner allt eftersom, blir utsläppskalkylen ännu mer glädjande.

Att våra metoder är bättre, är vedertaget sedan länge, säger Johan Blomdahl, regionchef på Styrud och mycket engagerad i utvecklingsarbetet. Miljö och arbetsmiljö är oerhört viktigt och för att vi över huvud taget ska kunna utföra jobb i stadsmiljö numera, måste vår utrustning möta de högt ställda kraven för att få användas i stan. Och buller och vibrationer måste hållas på ett minimum för att personalen ska ha en rimlig arbetssituation.

Det är inte bara genom att hålla ett öga på maskinparken som Styrud verkar för god miljö och arbetsmiljö, utan det läggs också tid och resurser på att jobba med processer. Att koppla grepp kring projektens utförande och att till exempel minimera restprodukter genom att återanvända borrslam i recycling-enheter, gör att spillet minskar och det behövs avsevärt färre transporter till deponi mm.

En del av våra kunder tar sina upphandlingar seriöst och följer verkligen upp att givna krav och specifikationer följs. Man säkerställer på plats att utfästelser för miljö och arbetsmiljö efterlevs och det tycker vi är toppen, säger Johan. Det är stor skillnad i nivå på uppföljning, men att konkret kunna visa att miljö och arbetsmiljö är något vi tar på allvar innebär inte bara de alldeles uppenbara fördelarna för just miljö och personal, utan även konkurrensfördelar på marknaden. Win win.

Styrud har en egen verkstad i Herrljunga där många goda idéer både kläcks och sätts i verket. Just nu jobbar man en hel del med att bygga bort låsningar och skapa mer effektiva ekipage genom att ta fram flexibla enheter som kan kombineras efter behov.
Det är lätt att göra som man alltid har gjort, men med kreativa lösningar kan man komma bra mycket längre.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>