PlantVation revolutionerar resan från frö till planta
Hem HÅLLBARA ÅSIKTER Sundsvallsföretaget PlantVation revolutionerar resan från frö till planta

Sundsvallsföretaget PlantVation revolutionerar resan från frö till planta

Publicerat av: Redaktionen

Med en unik, automatiserad teknologi för odling av skogsplantor siktar startupbolaget PlantVation på att bli en global aktör inom återbeskogning.

Vd Johanna Johansson har dialoger med potentiella kunder över hela världen, och känner medvind när återbeskogning och hållbar utveckling tar allt större plats på världsagendan.

Nu avslutar bolaget sin tid i BizMakers inkubator.

Sundsvallsföretaget  PlantVation har utvecklat ett automatiserat, klimatkontrollerat system för optimal uppdrivning av skogsplantor. I en upp till åtta våningar hög anläggning kan 14 miljoner plantor drivas upp per år, på en yta av bara 100 kvadratmeter. På så vis vill företaget bidra till att mer nyplanterad skog ska växa på jorden, och i förlängningen bidra till en hållbar utveckling.

För Johanna Johansson, som driver företaget tillsammans med sin pappa, har den senaste tiden varit intensiv. En längre resa för att träffa potentiella kunder på kontinenten har inte bara gett affärsdialoger som hon snart hoppas ska vara i hamn, utan också nya insikter. PlantVations produkt – QS Greenbox – är i ursprungsutförandet anpassad för uppdrivning av miljontals plantor till de stora skogsarealerna i norr. I övriga Europa är plantskolorna mindre och företaget håller nu snabbt på att ta fram ett system som ryms i en 40-fotscontainer.

– Det blir en mer mobil enhet, som lätt kan skickas ut till nya marknader och som matchar produktionsbehoven där. För oss blir det också ett sätt att snabbare komma ut med vår produkt och få igång kassaflödet, säger Johanna.

PlantVation revolutionerar resan från frö till planta

Johanna Johansson, vd PlantVation

Möta kunder, vässa erbjudandet och alltid vara beredd att ompröva sina tankar – det är vardag för entreprenören. För Johanna har BizMakers inkubator varit ett sammanhang för att komma framåt med familjeföretaget PlantVation. Historiskt har företagets system för uppdrivning av plantor använts för grönsaker, men ett försöksprojekt hos Holmen Skog ledde till att skogsplantor blev intressant. Under tiden i BizMakers inkubator har den PlantVation renodlat verksamheten och valt att fokusera helt på den skogliga sektorn.

– BizMaker har hjälpt oss att hålla fokus på rätt saker. Något som vi inte var helt beredda på var de långa säljcyklerna i branschen – att ställa om plantskoleproduktionen är ett strategiskt beslut som påverkar verksamheten i hög grad. Det kan vara utmanande personligen att inte kunna se målet framför sig, och att hela tiden leva med en osäkerhet. Då gäller det att ha tålamod och hela tiden jobba framåt.

Under de osäkra faserna har Johanna funnit stöd och gemenskap bland affärsrådgivare och andra bolag i BizMakers inkubator.

– Det ger ett nätverk som pushar, peppar och ge energi. Mina starkaste minnen från tiden i inkubatorn handlar just om klimatet, sammanhanget och den energi som man får av att dela utmaningar och erfarenheter med andra startups.

Förutom nätverk, rådgivning och affärsutveckling på hemmaplan har Johanna också deltagit i flera affärsresor till Kanada, en marknad som tidigt identifierades som intressant för bolaget. Flera affärsdialoger med kanadensiska aktörer pågår, samtidigt om nya internationella marknader öppnats upp.

– Just nu har vi dialoger även i Chile och Kenya. Återbeskogning är en stor fråga runtom i världen, och det finns många statliga initiativ för stöd och finansiering, vilket är ett gyllene tillfälle för oss.

Efter en lång fas av utveckling står PlantVation nu på tröskeln till marknader över hela världen.

– Under 2022 ska vi göra våra nästa leveranser, och arbeta med att stärka upp bolaget och förbereda oss för tillväxt. På sikt är vårt mål att bli en världsledande leverantör av odlingsteknik för skogsindustrin, avslutar Johanna Johansson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>