Hem HÅLLBAR UTVECKLING Sverige står som värd för FN:s hållbarhetsmöte

Sverige står som värd för FN:s hållbarhetsmöte

Publicerat av: Redaktionen

FNs hållbarhetsmöte Stockholm+50 äger rum i Stockholm den 2–3 juni 2022 med Sverige som värd. Målet är att mötet ska bidra till att öka takten i genomförandet av de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 och främja hållbar återhämtning i spåren av pandemin.

Vi har pratat med Maria Collin, Head of Sustainabiliy Nordics, och Stefan Bergdahl, vd på HP Sverige, om hur transparens och högt uppsatta mål ska HP ta IT-branschen in i en ny, hållbar era.

FN-mötet är en otroligt viktig händelse i Sverige då det högtidlighåller 50-årsjubileet av FN:s första miljökonferens som ägde rum i just Stockholm år 1972. I samband med konferensen lanserar IT-jätten

Sverige står som värd för FN:s hållbarhetsmöte 2

Maria Collin, Head of Sustainabiliy Nordics, HP

HP flera hållbarhetsåtaganden som ökad digital jämställdhet, förbättrad mångfald, 75 procents cirkularitet år 2030 – och netto-noll klimatpåverkan i hela värdekedjan senast år 2040.

 

  • Snart kommer femtio års miljöhistoria att möta framtiden och markerar att det är åtta år till att vi ska nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Konferensen blir ett tillfälle att reflektera över vilka utmaningar och möjligheter vi mötte förut och vad och som krävs för en hållbar framtid, säger Maria Collin.

HP har förstått att hållbarhet är en förutsättning för planeten och framtidens affärer.

  • För att driva utvecklingen i så många olika frågor har vi insett att vi behöver samarbeta med organisationer som är specialiserade inom olika områden. Idag arbetar vi till exempel med Världsnaturfonden kring råvara från hållbart skogsbruk till förpackningar. Vi arbetar inom RMI om ansvarsfull hantering av råvaran för metaller i våra produkter. Inom andra delar av hållbarhet arbetar vi med Girls Rising för att digitaliseringen ska bli mer jämställd, både tillgångsmässigt och yrkesmässigt, säger Maria Collin och får medhåll från Stefan:
  • Det bästa vi kan göra ur ett hållbarhetsperspektiv just nu är att hjälpa våra kunder att välja produkter, som under sin livscykel har så liten miljömässig påverkan som möjligt. Därför har fokus börjat flyttas till att erbjuda holistiska och skräddarsydda tjänster och andra lösningar som ett komplement till hårdvaran, säger Stefan Bergdahl.

En viktig aspekt i HP:s hållbarhetsarbete är transparens. Därför publicerar HP årligen en rapport, som används både internt och externt för att tydliggöra på vilket sätt bolaget fokuserar på hållbarhet och i vilken riktning man strävar. I samband med rapporterna har HP lanserat några av de mest omfattande klimatmålen inom teknikindustrin, som ett netto-nollkoldioxidutsläppsmål och en cirkulär produktionskedja för att minska sitt totala miljöavtryck med visionen att tillverka de mest hållbara produkterna och lösningarna i branschen. Åtgärderna som HP åtar sig och stämmer överens med just FN:s mål för hållbar utveckling.

  • Att bli koldioxidneutrala efter att ha gjort alla tänkbara reduktioner som går att göra i hela värdekedjan är ett
    Sverige står som värd för FN:s hållbarhetsmöte 3

    Stefan Bergdahl, vd på HP Sverige

    minst sagt ambitiöst mål – speciellt för en global teknikleverantör med mängder av olika produktions- och leverantörsled. För att nå dit har vi satt upp flera globala delmål som ska implementeras i alla led. Till exempel ska HPs verksamhet nå noll avfall och koldioxidneutralitet redan år 2025. Och innan år 2030 ska företaget bli klimatneutralt när det kommer till förbrukningsmaterial, som tonerkasetter, bläckpatroner och papper till skrivare, säger Maria.

HP har sedan starten år 1939 satsat på hållbarhet i sina leverantörsled och i samhällena de verkar i. Redan 1957 instiftade HPs grundare det första hållbarhetsinitiativ: ”Vi ska uppfylla skyldigheterna för ett gott medborgarskap genom att ge bidrag till samhället och till de institutioner i vårt samhälle som skapar den miljö där vi verkar” och 1972 instiftades ett program för att få bort giftiga substanser i produkttillverkningen för renare luft och vatten, vilket var den första miljöpolicyn från HP.

  • HP har alltid varit övertygade om att det krävs en stark förankring med miljö- och hållbarhetsfrågor i företagets affärsstrategi. HP har, sedan starten, arbetat med att ta små och långsiktiga steg för att bli ett hållbart företag i alla led. Grunden var, och är fortfarande, att HP helt enkelt ska erbjuda smarta och bra tjänster och produkter som konkurrerar på schyssta villkor, säger Stefan Bergdahl, vd HP Sverige.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>